Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Кирил Петков забъркал България в скандал с Гърция, обяви енергийният министър

Политика

Кирил Петков забъркал България в скандал с Гърция, обяви енергийният министър

Кирил Петков забъркал България в скандал с Гърция, обяви енергийният министър - Tribune.bg
Снимка:

„По повод днешните публикации и изказването на Кирил Петков към момента такъв разговор е имало, изключително неформален. След това аз проведох разговор с гръцкия министър, като той ме увери, че не е поемал никакъв ангажимент за съвместно предоговаряне или коопериране по отношение за Плана за възстановяване и устойчивост“. Това заяви пред журналисти служебният енергиен министър Росен Христов.

Днес в Народното събрание Петков обяви, че е говорил с министъра на енергетиката на Гърция. По думите му съседката ни е съгласна заедно да искаме нови разговори с ЕК за въглищните централи. „В нашия разговор ние обсъдихме, че най-добре би било, ако искаме въобще да има шанс за дерогация за отлагане на въглеродните емисии, да работим заедно с Гърция и Румъния“, добави Петков.

Оказва се, че подобно нещо не се е случвало, а гръцкият министър е вдигнал телефона на Петков от любезност, но никога не е давал подобни обещания, най-малко е поемал каквито и да било ангажименти.

„В допълнение на това той е силно разстроен, че се спекулира по такъв начин и телефонното обаждане е прието единствено от любезност, с ясното съзнание, че Кирил Петков не представлява България и гръцкия министър по никакъв начин не се е ангажирал по какъвто и да е начин“, сподели още Христов по повод гръцкия си колега.

„С Гърция работим отлично, имаме редица съвместни проекти, като подобно безотговорно отношение на български политици напряга положение и по никакъв начин не помага за сътрудничеството между двете държави. Официалната изпълнителна власт е тази, която води преговори с други държави и само ние сме оторизирани да изпълняваме такива международни ангажименти. Крайно нередно е за политически цели, предизборни кампании да се използват чуждестранните политици и да се напрягат отношенията между двете държави. Гръцкият министър-председател е информиран за инцидента и очакваме официална реакция“, каза още Христов.

Енергийният министър определи поведението на Петков и случилото се за сериозен инцидент, като призова политиците да се държат отговорно и да не злоупотребяват със своите контакти.

„На мен не ми се наложи да се обеснявам, защото съм в контакт с гръцкия ми колега, почти ежедневно обсъждаме редица проекти. В момента той съжалява, че е отговорил на Кирил Петков, защото му е създало редица проблеми“, допълни Христов.

Той уточни, че работят да се намери решение, което да не включва затваряне на енергийни мощности, което застрашава националната и енергийната сигурност на страната. България иска да е в унисон с всички европейски директиви, но няма нужда да бъдем пилотна страна или някаква експериментална такава.

„Кирил Петков не може да бъде решение на този казус, защото той е причинен от него. Цялата тази бъркотия е заради него, без никаква обосновка е вписано в Плана за възстановяване и няма как да предложат решение. Сега да прехвърляме проблема на съседни държави е безотговорно. Въпроса е много сложен, приет е твърд ангажимент, който е минал през Европейската комисия и ни поставя в една почти невъзможна задача, като в момента мобилизираме сериозни ресурси, за да го решим. Колкото по-малко помощ получаваме от него или негови съмишленици имаме, толкова по-бързо ще се справим с проблема създаден от тях“, допълни Христов по адрес на Кирил Петков.


 

Автор

Топ новини виж още
Актуална тема
Хороскоп
Анкети