Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Кирил Петков: Животът на правителството зависи от дисциплината на всеки от участниците

Политика

Кирил Петков: Животът на правителството зависи от дисциплината на всеки от участниците

Кирил Петков: Животът на правителството зависи от дисциплината на всеки от участниците - Tribune.bg
Снимка:

 „Ако дисциплината на всеки от нас е да сложи националните приоритети над лично партийните интереси, това правителство може да продължи дълго“, каза пред БНР съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков.

„Ако обаче всяка от партиите се изкуши да сложи личния си партиен интерес пред този на държавата, може и да е много кратко. Въпрос на дисциплина и приоритизация. Това напрежение ще продължава всеки ден, защото всеки ден трябва да се правят нови решения и всяко се отразява и на партийните интереси, и на националните. Ние през цялото време сложихме това, което вярваме, че трябва да се случи за България над партийния си интерес. За това плащаме голяма политическа цена. Готови сме да я платим, докато резултатите са правилни", декларира той.

„За Конституцията трябваха 160 гласа. За да имаме над тези гласове, ДПС беше толкова важна, колкото и ГЕРБ, колкото и ние този проект да бъде реалност", коментира съпредседателят на ПП-ДБ в предаването "Неделя 150". Той посочи, че още в първите дни на парламента са ги потърсили за конституционните промени.

„Ние бихме се радвали, ако вратата е широко отворена за всеки, който иска да бъде част от тази промяна. Вратата беше отворена за всички, които се съгласяват на тези принципи, които залагаме. /.../ Ако не сме направили компромис с крайния резултат и сме придвижили нещата напред, трябва да бъдем оценени по действията и резултатите, а не по привидните пиарски ходове. Ние не правим компромис с принципите си заради някакви други цели", отсече Петков.

„Правителството ще издържи докато има диалог“, заяви от своя страна пред БНР вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел. По думите ѝ в Министерския съвет атмосферата е конструктивна, въпреки различията.

Габриел коментира, че в МВнР се увеличават командировъчните на служителите и се надява това да мотивира и да привлече повече млади хора. „Истина е че избора ни за подкрепа на Украйна е цивилизационен. Ние подкрепяме Украйна и това трябва да бъде заявявано на високи форуми, трябва да бъде обяснявано правилно пред всички български граждани. Съветът НАТО- Украйна се превърна в ясен знак, че се върви към нейната интеграция. Просто още има някакви резерви, на този етап да не бъде в състояние на война е основен резерв. Но Украйна е равен партньор на НАТО“, заяви вицепремиерът.

Тя коментира и темата със сайта „Миротворец“, като посочи, че той няма нищо общо с официалните власти. „Проведох разговор с посланичката у нас. След това разговарях и с посолството ни в Киев, предала съм информацията на  службите. Ние сме категорични, че нямат място българи в този сайт, една част от тях са там от 2016г , смятам за нередно това“, обясни Габриел.

По темата с РС Македония тя заяви, че страната ни няма нови условия, но очаква ясно да види промени в тяхната конституция. Габриел беше категорична, че трябва да стане ясно, че с приемането на страната ни в Шенген ще е гаранция за опазване на външните граници на Европейския съюз.
Тя благодари за подкрепата, която получава от ПП, ГЕРБ и лидера Бойко Борисов от ден първи.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп