Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Кирилов: Без санкции за медиците, отказали да лекуват коронавирус

Политика

Кирилов: Без санкции за медиците, отказали да лекуват коронавирус

Кирилов: Без санкции за медиците, отказали да лекуват коронавирус - Tribune.bg
Снимка:

До 3 години затвор за разпространяване на фалшиви новини за болестта

Ще отпадне текстът в Закона за извънредното положение, който предвижда санкции за медиците, които откажат да лекуват пациенти с коронавирус. В закона остава текст, който предвижда до 3 години затвор и глоба до 10 хиляди лева за разпространение на невярна информация за болестта. Това потвърди пред БНТ министърът на правосъдието Данаил Кирилов.

Ако се приеме това предложение, което също беше предмет на сериозно обсъждане, би следвало разпространението на невярна информация за разпространение на зараза да се инкриминира, тоест да подлежи на наказателно преследване, обясни Кирилов.

Предвидено е и да не може да се налагат запори върху банкови сметки, които обхващат приход от трудово правоотношение, както и такива средства, които биха послужили за издръжка.

Министър на правосъдието подчерта, че Законът за извънредното положение не урежда нови мерки в частта противоепидемиологични мерки.

„В работната група постигнахме консенсус и ще препратим изцяло материята към изпълнителните правомощия на министъра на здравеопазването без казуистично да изброяваме всички действия, които са забранени или са ограничени. По силата на закона за здравето имаше тези правомощия“, обясни правосъдният министър.

По думите му са наложителни по-строгите мерки. „Смятам, че засега има известно овладяване на скока на случаите, но не бива това да ни успокоява, напротив, както каза и ген. Мутафчийски, ние сме в предверието на големия скок на кривата с увеличаване на броя на заразените, така че трябва да сме пределно внимателно и пределно стриктни при изпълнение на всички разпоредени мерки“, каза Кирилов.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати