Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Кметицата на ДБ Росина Станиславова спря важен проект за София

Политика

Кметицата на ДБ Росина Станиславова спря важен проект за София

Кметицата на ДБ Росина Станиславова спря важен проект за София - Tribune.bg
Снимка:

Одобрените тази година проекти по Програма "Европа" няма да могат да се реализират поради внесена жалба в съда от кмета на район "Красно село" Росина Станиславова, срещу решение на Столичния общински съвет относно обявяване на класиране и финансиране на проектни предложения по програмата за 2021 г., съобщават от пресцентъра на СОС.

Жалбата е подадена в последния възможен ден, спира изпълнението на решението, а одобрените кандидати не могат да бъдат финансирани.

За града ни това означава преки пропуснати ползи за над 70 000 души, сред които учители, ученици; деца и младежи, лишени от родителска грижа, деца и млади хора в риск от социална, образователна, културна и икономическа изолация и в неравностойно положение; студенти, психолози, социални работници; лекари и възстановили се от COVID-19 пациенти; възрастни граждани; бъдещи и настоящи родители; групи граждани в риск от насилие; професионалисти в сферата на културата, архитектурата, урбанистиката, журналистиката, туризма и много други, коментира председателят на Програмния съвет на Програма "Европа" Екатерина Йорданова, цитирана от пресцентъра на СОС.

По думите ѝ жалбата представлява лист хартия, на който са преписани законовите основания в Административнопроцесуалния кодекс за оспорване на административен акт - неспазване на установената форма, съществени нарушения на административно-производствените правила, противоречие с материалноправни разпоредби и несъответствие с целта на закона, като е добавено за разнообразие "противоречие с основополагащи принципни свръх повелителни правни норми".

От 13 години Програма "Европа" на Столична община насърчава реализацията на качествени проекти от неправителствени организации, следвайки принципите на равнопоставеност на кандидатите, обективност, прозрачност и конкурсно начало. Проектите на организациите отговарят на одобрени от СОС приоритети, които са важни за развитието на столицата. През последните години по нея са реализирани 386 проекта, от подадени 1 055 проектни предложения на обща стойност 4,56 млн.лв.

И тази година Програма "Европа" продължава да е много актуална за съвместната работа между местната власт и гражданския сектор и интересът от неправителствените организации е висок. За 2021 г. са получени с 41 процента повече проектни предложения спрямо 2020 и 2019 г., посочва Йорданова.

Припомняме, че името на Росина Станиславова, която стана районен кмет от ДБ, нашумя след скандал с присвоени пари от програма за топъл обяд. В последствие се оказа, че Станиславова не само е била в конфликт на интереси, като си е писала заплата като ръководител на проекта, но и лиши възрастните хора от месо, като пусна веган меню. Само за тази програма, Станиславова е взела около 41 хиляди лева. КПКОНПИ пък започна проверка. 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати