Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Коалиционните партньори се разграничиха от Трифонов за РСМ

Политика

Коалиционните партньори се разграничиха от Трифонов за РСМ

Снимка:

Вече втори ден не стихват коментарите след поста лидера на „Има такъв народ“ Слави Трифонов, който обвърза започването на преговорите на РСМ за членство в ЕС с отпадането на визите за САЩ и приемането на България в Шенген.

Трите партии в управляващата коалиция – „Продължаваме промяната“, БСП и „Демократична България“, вече категорично се разграничиха от позицията Слави Трифонов.

Председателят на ПГ на „Продължаваме Промяната“ Андрей Гюров подчерта, че страната ни има ясна позиция за отношенията ни с РСМ.

„Нашата позиция по отношение на РСМ е много ясна. Ние имаме стратегия как да се водят разговорите - да се водят на едно много по-интензивно ниво, на една по-широко плоскост, а не само в посока историческо минало. И така те да подпомогнат, за да сближим позициите при спазване на Договора за приятелство и добросъседство от 2017 г. Това е позиция на коалицията и на „Продължаваме промяната“. Тези неща не трябва да се обвързват едни с други. Това не работи на международно ниво - да се обвързва едно решение с друго“, каза Гюров пред Нова телевизия.

Съпредседателят на „Демократична България“ Атанас Атанасов пък определи като особена ирония коментара на Трифонов. Според него падането на визите за САЩ няма отношение и не бива по този начин да се поставят нещата, но като цяло не вижда нищо лошо в изказването на Трифонов.

„Членството на Северна Македония в ЕС е важна тема за България. Трябва да се отнасяме сериозно към този въпрос и да защитим националните ни интереси. Нека да изпълняваме договорите“, каза Атанасов, като показа, че „Демократична България“ не подкрепя идеята на лидера на „Има такъв народ“.

Още вчера зам.-председателят на Народното събрание и бивш министър на външните работи Кристиан Вигенин категорично се разграничи от изказването на Трифонов и призова за спазване на коалиционното споразумение. Социалистът размаха пръст на лидера на ИТН като настоя: „Импровизациите за РСМ да бъдат сведени до минимум“.

„В споразумението за коалиционно управление между ПП, БСП, ИТН и ДБ е залегнала ясна позиция по отношение на европейската перспектива на Република Северна Македония. Тази тема остава едно от най-големите предизвикателства за България и за правителството в областта на външната и европейската политика. Поддържането на широко политическо съгласие и единодействието между институциите е ключ към успешното отстояване на българския интерес“, каза Вигенин.

Трифонов получи вълна от негативни коментари и критики от политици и общественици.  


Топ новини

виж още

Актуална тема