Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Даниел Митов оглави Временната комисия за спирането на руския газ

Политика

Даниел Митов оглави Временната комисия за спирането на руския газ

Даниел Митов оглави Временната комисия за спирането на руския газ - Tribune.bg
Снимка:

Един месец временна комисия в парламента ще проверява обстоятелствата довели до спирането на руския газ и процедурата около избор на алтернативни доставчици от „Булгаргаз“. Комисията беше създадена по искане на опозицията в лицето на ГЕРБ-СДС и беше подкрепена единодушно с 202 гласа. Още в началото на дискусията стана ясно, че „Продължаваме промяната“ ще гласуват „за“.

„ПП ще подкрепи проекта за създаване на временна комисия за проверка на спирането на доставките от „Газпром“, заяви депутатът  от ПП Венко Сабрутев.

От името на групата той уточни, че дори няма да искат председателско място. Целта на управляващите била да се спрат веднъж завинаги глупостите, които се говорят и пишат.

От „Възраждане“ също имаха сходно предложение за комисия за намеренията и действията на Министерски съвет по отношение на доставките на газ за страната ни. Според тяхното предложение обаче комисията трябваше да заседава 3 месеца.

Темата съвсем очаквано разпали страстите в пленарна зала.

Жечо Станков от ГЕРБ отбеляза, че общественият интерес щял да е защитен, ако преди два месеца премиерът Кирил Петков бил в САЩ да договаря газ не с политици, а с доставчици.

Той изрази опасения, че управляващите можело да заметат истината.

„Защо продължаваме да получаваме газ през посредник“, попита Станков.

Той отново повтори въпросът от публичното пространство през последните дни - защо първо на България е бил спрян газът и защо в хранилището в Чирен имаме само 18% резерв, за разлика от Полша, която е със 70 на сто запълнен резерв.

„Хората искат да знаят защо ще купуват по-скъп газ“, настоя депутатът от ГЕРБ, а Настимир Ананиев от ПП го опроверга и оповести, че премиерът е договорил в САЩ доставки на много по-евтин от руския втечнен американски газ.

„Министър-председателят на България по закон няма право да договаря никакви енергийни суровини, никакви“, напомни Рамадан Аталай от ДПС. Той отбеляза, че веднага след срещата в ЕС, на която Брюксел е обсъждал общи газови доставки, българският премиер „си хваща торбите и отива в САЩ“. По думите му това не е диверсификация.

„Единственият източник да не се окаже другият по-голям брат“, попита депутатът от ДПС.

„Може ли България да получава газ от друг източник освен от Русия“, зададе риторичен въпрос Рамадан Аталай от ДПС и отговори, че може, но въпросът е на каква цена. Според него ще е по-скъпо.

От Движението за права и свободи поставиха въпроса и за нагнетяването на газохранилищата.

„Законът за енергетиката е казал кой определя политиката и това е Народното събрание“, отбеляза и Теменужка Петкова от ГЕРБ-СДС. По думите й правителството е водило преговори цял месец без да уведоми парламента и така е нарушило закона за енергетиката.

„Всички тези въпроси, които останаха скрити тогава, да излязат на светло, за да знаят гражданите каква цена плащат за природния газ“, призова бившата енергийна министърка.

Владимир Табутов от ПП заяви, че партията му е готова да поеме ръководен пост в комисията и да докаже, че няма прикриване на сделките за газа.

Според Мартин Димитров от „Демократична България“ невероятна е възможността ЕК да договаря доставките на газ за общността.

„Вие в момента рушите доверието на българските граждани в европейските институции“, каза от своя страна Станислав Анастасов от ДПС, като посочи, че това ще има последствия.

„Вие сте на светлинни години от ЕС и НАТО“, каза още той.

Драгомир Стойнев от БСП заяви, че БСП ще подкрепи създаването на комисията, но според него няма много смисъл от създаването на такива комисии.

„Когато има санкции, ще има и контрасанкции“, изтъкна депутатът от БСП.

Той изрази мнение, че е важно да се знае дали страната ни се съобразява с контрасанкциите.

„Ние нямаме алтернатива“, обясни социалистът.

„Няма нищо лошо в това, че премиерът търси втечнен газ от САЩ. Въпросът е на каква цена ще се внася. Когато ти спрат природния газ за една седмица, трябва да направиш всичко възможно, за да не блокираш икономиката“, разкритикува правителството Стойнев.

В момента, според него, всяка страна сама се спасява в газовата криза.

„Със 103% е скочила цената на газа за домакинствата. Намираме се в кризисна ситуация“, посочи още Драгомир Стойнев.

По думите му в момента единствената ни алтернатива е втечненият газ.

Той бе категоричен, че левицата няма да позволи облъчването с темата за шистов газ.

„Без дребно политиканстване“, настоя депутатът от БСП.

„Ще подкрепим тази комисия, за да може да имате какво да правите“, обърна се председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов към опозицията и допълни, че всички въпроси, на основата на които се създава комисията, вече са получили своите отговори.

Кой да председателства комисията беше другият въпрос, който създаде напрежение в залата. Предложени бяха Делян Добрев и Даниел Митов от ГЕРБ-СДС и Ангел Георгиев и Васил Стефанов от „Възраждане“.

За председател в крайна сметка беше избран Даниел Митов от ГЕРБ-СДС.

Премиерът Кирил Петков беше на посещение в САЩ през последните два дни именно във връзка с доставките на газ. По-рано днес стана ясно, че са договорени доставки на втечнен газ на цени по-ниски от тези на „Газпром“, които да започнат от месец юни.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети