Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Конгресът на БСП: Скандали и тежки обвинения между „другарите“ на Нинова

Политика

Конгресът на БСП: Скандали и тежки обвинения между „другарите“ на Нинова

Кирил Добрев подава жалби, че не е допуснат в залата, а оставката на Корнелия Нинова не разглежда

БСП открива национална кампания за подкрепа на пострадалите от земетресението в Турция и Сирия. „Искаме да призовем европейските институции в много бърз порядък да блокират санкциите срещу Сирия, за да им помогнем пълноценно“, заяви лидерката на социалистите Корнелия Нинова в началото на заседанието на конгреса, съобщава „24 часа“.  

Над 70% от преброителите на конференцията са сменени, ядосаха се в залата и се възмутиха, че това не е обяснено сега. На заседание на Националния съвет на БСП вчера са утвърдени проектите за работни органи, а малко по-рано с 550 за и 7 против и конгресът потвърди решението, настоя обаче Свиленски.

На делегатите не е раздаден внесения проект за резолюция на конгреса от Сергей Станишев, Георги Пирински, Велислава Дърева, Атанас Мерджанов, Валери Жаблянов и др. Това предизвика недоволството на Жаблянов, който обвини ръководството в цензура. „Нали за това сме се събрали, за да коментираме съдбата на партията“, обясни той. Във внесената резолюция се иска конгресът да констатира оставката на Нинова.

Жаблянов поиска още 2 микрофона в залата, а след него делегатка поиска още 400 стола, защото толкова липсват до момента, ако се регистрират и останалите делегати.

„Докога ще се преструваме, че вървим по правилния път, докато сме загубили посоката, докога ще се оправдаване за оправдаване за провалите си. Вината я носим всички, но винаги лидерът носи отговорността. Истинският лидер умее да печели битки, но умее и да предава резултата“, скочи още в самото начало Петър Витанов.  

„Когато нямате доблест след почти една ликвидация, тогава идва революцията и съпротивата“, заяви Витанов. Искам първа точка от дневния ред да бъде прекратяване на правомощията на председателя.

„Около 9 делегати са отстранени и са пуснали жалба, да им се възстанови правото да присъстват на конгреса, защото това е противоуставно. Не може Националният съвет да променя решение на конференциите“, каза пък Петър Мутафчиев.

„Как си представяте - цял ден да обсъждаме въпроса за лидера, а кой ще представлява партията на изборите. Това е опит за атентат срещу БСП за изборите и няма как да мине“, заяви Румен Гечев.

„Това го чухме и през април, и през юни. Обръщам се към ръководството - тогава вие спечелихте конгрес, а БСП загуби избори. Сега ви призовавам - откажете се да печелите този конгрес, за да може БСП да спечели изборите“, включи се и сужебният министър на правосъдието Крум Зарков.  

„Не може изказванията да се разглеждат като атентати. Именно това говорене ни доведе до това състояние - без човешко говорене, и това е една от причините БСП днес да е слаба“, каза Жаблянов.  

„Грозно е една част да са тук, няма ред и логика едни да са тук, други отвън. Националният съвет да прекратява правомощия на делегати. Ако искате дискусия, която да води напред, тези хора трябва да бъдат допуснати в залата“, призова Валя Богданова, която дълго време беше председател на Контролната комисия.

„Не скачайте, когато някой иска оставка. На предишното заседание ние направихме нещо смешно - Нинава няколко пъти каза, че подава оставка, а след това на заседание, на което тя не беше, някои другари казаха, че не я констатират. Оставката не е оттеглена и я има и конгресът може да свърши своята работа“, каза Богданова. „БСП има проблем и той не е този. Хайде да започнем да се харесваме, как ще отидем на избори“, призова тя.

По предложение на Атанас Зафиров се гласува дискусията да бъде прекратена.

Жаблянов оспори преброяване на гласуване, а Свиленски нареди да му изключат микрофона. А при един от блоковете делегати направо се развикаха, когато бе обявен резултата им.

В края на гласуването се оказа, че делегатите вече са с 200 повече от регистрираните първоначално.

Предложението на Зафиров бе подкрепено от 537 души, 221 бяха против, а 17 се въздържаха.

В крайна сметка дневният ред бе приет с 524 гласа, 237 против и 21 въздържали се. А делегати от Перник и Хасково бяха на косъм от сблъсък заради представянето на резултатите.

„Аз като член на БСП имам право да стигна до Секретариата и да входирам своите жалби, а те са за недопуснатите делегати“, заяви пред журналисти Кирил Добрев. Той подчерта, че основната му партийна организация, и конференцията го е издигнала за делегат и иска да влезе вътре, където е неговото семейство.

„Включително и конференцията в Нови Искър потвърди моето членство, включително мина и една година от наказанието, включително има и две съдебни решения, но явно госпожата от Мизия няма желание да ме види на Конгреса“, заяви Добрев. 

„За съжаление аз съм направил много повече конгреси от нея и зная как да стигна до залата и сега отивам до Секретариата да внеса своите жалби“, допълни още той. 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети