Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Закъсняло: КС спря мораториума на по-предишното НС върху решенията на кабинета „Борисов“ 3

Политика

Закъсняло: КС спря мораториума на по-предишното НС върху решенията на кабинета „Борисов“ 3

Закъсняло: КС спря мораториума на по-предишното НС върху решенията на кабинета Борисов 3 - Tribune.bg

Конституционният съд обяви за недопустимо парламентът със свое решение да ограничава правомощия на другите власти.

Съдът беше сезиран от представители на ГЕРБ заради наложения на 22 април мораториум върху определени действия на правителството „Борисов 3“, след като то подаде оставка пред 45-ото Народно събрание. Временната забрана обаче засегна и други власти и блокира всички назначения в съдебната система.

Освен задължителното тълкуване на Конституцията, бившата управляваща партия поиска от конституционните съдии да отменят и самото решение за налагане на мораториума, съобщава БНР.

Тъй като обаче то е престанало да действа от момента на назначаването на първото служебно правителство на Стефан Янев, съдът е отклонил искането и е прекратил производството по делото в тази му част, съобщават от Конституционния съд.

Припомняме, че в началото на 45-то Народно събрание с гласовете на БСП, ИТН, ИБНИ и ДБ бе наложен мораториум върхи всички решения, които би могло да вземе правителството на Бойко Борисов. Въпреки, че то беше с изтекъл мандат остава да работи, тъй като партиите не успяха да съставят мнозинство и да излъчат ново. В крайна сметка до консенсус не се стигна и Румен Радев състави служебно правителство. 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети