Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Десислава Атанасова: Очаквахме, че ИТН ще поемат отговорност

Политика

Десислава Атанасова: Очаквахме, че ИТН ще поемат отговорност

Снимка:

ГЕРБ сезира Конституционния съд за наложения мораториум

"Очаквахме, че ще се поеме отговорност от  „Има такъв народ“/ ИТН/ за съставяне на правителство", коментира председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова по повод връщането на мандата от партията и обявяването на шахматиската Антоанета Стефанова за проекто-премиер. Атанасова уточни, че карантината на Слави Трифонов е изтекла още в събота.

„Много по-добре за неговите избиратели щеше да е той лично да носи отговорност, а не да праща поставено лице, неизвестно със своя политически опит, на първо място. Поздравления за нейните спортни успехи, но кой предложи тази дама и след колко време. Очаквахме, че ще се поеме отговорност от ИТН, а всички аргументи, че не среща подкрепа от партньори в НС и че не стигат гласовете за избор на правителство са абсолютно загубени от логика“, посочи Атанасова. Тя припомни, че едва ли не всички партии в Народното събрание са демонстрирали подкрепа за ИТН за съставяне на правителство.

„За мен това е бягане от отговорност. Това означава ли нови избори и още над 50-60 млн. лв., по какви изборни правила ще става това. За мен това е нередно. Няма политическа зрялост в тези решения. Това са лични решения на Слави Трифонов или на някой от задкулисието, който му дава репликите и му пише постовете“, подчерта Атанасова без да посочи кого визира в ролата на автор на постовете на лидера на ИТН. Тя изтъкна, че от деня на изборите до този момент Слави Трифонов се е появил за секунди при онлайн регистрацията на първото заседание на парламента, а впоследствие дори за приемането на промените в изборното законодателство на първо четене не е гласувал.

„Г-н Трифонов трябва да знае, че в политиката се носи отговорност. Когато си заявил приоритети, макар че ние не видяхме програма от ИТН през цялата предизборна кампания, сега наистина изводите ще бъдат оставени на целия български народ“, съгласи се с констатацията на шоумена Атанасова.

ГЕРБ сезира Конституционния съд за наложения мораториум върху част от решенията на правителството в оставка.

„Внесохме искане за обявяване за противоконституционно решението на НС, както и искане за тълкувателно решение по отношение на мораториума. Имаме и особено искане за бързина на произнасянето, защото има текст на решението по отношение на лечебните заведения“, обяви пред медиите Атанасова. Според нея в момент на пандемия е изключително трудно лечебните заведения да се справят със забраната в мораториума да не разполагат с недвижимото и движимото си имущество. Атанасова напомни, че решението на парламента грубо показва Конституцията на страната, защото се отнемат правомощия на изпълнителната власт от законодателната.

„Считаме, че може да се стигне до правен прецедент, ако се приеме предложението за промени в Изборния кодекс на „Има такъв народ“/ИТН/ за разформироване на настоящата ЦИК и назначаване на нова от президента. Докато важи този мораториум, президентът не може да го направи“, категорична е Атанасова. Тя потвърди, че ГЕРБ няма да иска оставката на Мая Манолова като председател на парламентарната комисия, която трябва да извърши проверка на управлението на правителството на Бойко Борисов.  

 

 


Топ новини

виж още

Актуална тема