Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Консултациите за партийните субсидии бяха отложени

Политика

Консултациите за партийните субсидии бяха отложени

Снимка:

Всички освен ДПС ще участват в обсъжданията

Моника Гаджанова

ГЕРБ, Воля и Атака подкрепят предложението за 1 лв. субсидия на партиите за подаден глас. От ВМРО са за намаляване на субсидиите наполовина. БСП ще участват в консулациите, а за разлика от тях ДПС ще пропуснат. От Движението заявиха, че времето за предложения между първо и второ четене на закона за актуализацията на бюджета е изтекло.

„Работим да има решение, за да не бъдем обвинявани, че бавим и разиграваме топката, както се казва. Всичко е въпрос на желание. За мен решението може да се вземе и за една седмица“, коментира лидерът на НФСБ Валери Симеонов.

За НФСБ не е проблем да върне надвзетите пари.

„Не сме похарчили всичко за евроизборите, както други партии“, допълни Симеонов.

А БСП са постъпили точно така – те не тазполагат с налични нужните малко над 4 млн. лв., които са взели над законовата субсидия, защото парите са изхварчени.

БСП изхарчили 6 млн. лв., не могат да върнат навзетите партийни субсидии

Десислава Атанасова от ГЕРБ бе категорична, че позицията на партията относно размера на субсидиите не се е променила.

„Както и вчера стана известно от изявлението на премиера и председател на нашата партия след консултациите с нашите коалиционни партньори, ние твърдо стоим зад позицията си и решението на Министерския съвет за 1 лв. партийна субсидия, такъв, какъвто беше и вотът на 2.5 млн. български граждани, които са отговорили с „да“ на въпроса на референдума“, обясни Атанасова.

ГЕРБ, обаче разполага с 95 народни представители в 240 местния парламент, така че отива на консултации. Атанасова посочи, че само от „Воля“ били съгласни с предложението на ГЕРБ за 1 лв. субсидия, което предизвика недоумение у партия „Атака“.

„Ние подкрепихме ГЕРБ за един лев субсидия, даже отидохме да го представим по предавания. Преди години сме предложили и нула лева“, изтъкна Николай Александров от „Атака“. Той уточни, че от партията са готови да възстановят надвзетите субсидии, след като получат разчети за това.

И партия „Воля“ остава с непроменена позиция, че субсидията трябва да бъде намалена, заяви Кръстина Таскова. По думите й размерът на субсидията може да бъде като германската, ако българите да получават същите доходи.

„Ние сме категорични, че субсидията трябва да бъде в размер на един лев, защото смятаме, че тези пари не са нито на премиера, нито на президента. Това са пари на българския данъкоплатец, който ни е изпратил тук да взимаме решение от негово име и ясно и категорично е изразил своята воля. Смятаме, че ако правиш толкова добри дела като политик, самият народ ще иска да ти дава повече пари, за да се развиваш като партия“, подчерта депутатката от „Воля“.

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ поднесе изненада като заяви, че партията няма да участва в консултациите за размера на партийната субсидия.

„Няма да участваме в консултациите. Това, което имаше да кажем, ние го казахме и го казахме пред медиите и с писмени предложения за промени в закона, внесен от МС и на консултациите ни с БСП и с ГЕРБ, независимо каква трайност имаха решенията, например, след консултациите с ГЕРБ. С националистите няма какво да си говорим“, подчерта Карадайъ. Според него сроковете за предложения между първо и второ четене са изтекли.

„Нашата позиция по въпроса е ясна. За нас субсидиите за политическите партии трябва да имат такъв размер, който да позволява политическите партии да финансират дейността си и кампаниите си. Ако няма да могат партиите да финансират дейността си чрез субсидии от държавата, ние предложихме да има ясен и прозрачен модел на финансиране“, допълни председателят на ДПС.

Юлиян Ангелов от ВМРО му отговори, че когато трябва да бъде защитена демокрацията в България, всички партии трябва да са национално отговорни, да преглътнат егото си и да направят един дебат по какъв начин да се финансират. „Рязка промяна няма да е за добро нито на ДПС, нито на ГЕРБ, нито на която и да било партия. Ние от ВМРО сме участвали с предложения още в предишния парламент, когато предложихме да бъдат намалени субсидиите наполовина на сегашните. Това сме го заявявали, да бъдат намалени субсидиите, но не сме за това партиите да бъдат поставени в зависимост от външни субекти, било фирми или чужди държави, защото така ще стане“, напомни войводата.

От ВМРО също са в готовност да върнат надвзетите от бюджета средства, но ще го направят поетапно, за да си покриват разходите в този период от време.  

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още