Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Контрера от ВМРО алармира: Столична община орязва драстично парите за транспорт в София

Политика

Контрера от ВМРО алармира: Столична община орязва драстично парите за транспорт в София

Контрера от ВМРО алармира: Столична община орязва драстично парите за транспорт в София - Tribune.bg
Снимка:

Това ще предизвика невиждана криза!

Общинският съветник от ВМРО Карлос Контрера алармира, че парите за обществен транспорт сериозно се орязват през икономическата рамка на транспорта за 2023 г. Това става с доклад на ГЕРБ и ресорния заместник-кмет на Фандъкова.

Докладът стана повод за сериозни пререкания на заседанието на комисията по транспорт. Вносителите Зафир Зарков и заместник-кметът Барбалов предлагат да се намалят средствата за електротранспорта и автотранспорта, а да се увеличат парите на Център за градска мобилност с над 17 млн. лв.

Карлос Контрера възразява, че това ще доведе до колапс на транспортните оператори, като най-ощетени са електротранспорта и автотранспорта. Той оспори показателите, защитавани от Център за градска мобилност и зададе въпроси как в условията на над 25 млн. лв. просрочени задължения, парите на автотранспорта се намаляват. Попита и защо средствата за тролеите, трамваите и електробусите намаляват, а на „Метрополитен“ се увеличават. 

Според представителя на ВМРО този доклад залага бомба за есента и за следващия мандат на Общинския съвет и може би целта е именно да се минира бъдещата работа. Контрера смята, че в доклада няма никаква логика, защото Столичен автотранспорт и Столичен електротранспорт трупат задължения, а в същото време се намаляват средствата. Според него има риск да не бъдат платени заплатите през ноември и декември. Контрера зададе и въпроса как ще се платят през октомври увеличените заплати (по 150 лв. на служител), след като със задна дата се намаляват парите за транспорт.
Той посочва, че само в автобусния транспорт липсват над 200 водачи, а в същото време общината иска да намали финансирането.

Общинският съветник от ВМРО посочва още, че „наглостта стига до там, че според запис в доклада транспортните оператори ще трябва да връщат средства на ЦГМ и Столична община, тъй като предложението е рамката да влезе със задна дата - от 1 януари 2023 г.

Без отговор остана въпросът защо увеличение има само за ЦГМ, които предлагат да получат над 17 млн. лв. повече, а в същото време транспортните оператори да получат по-малко. Карлос Контрера заяви, че ако се намалят парите за транспорт, има риск ноември и декември хората да стоят по спирките заради разредени курсове. 

 ВМРО призовава всички - Демократична България, БСП и Борис Бонев да не подкрепят орязването на средствата за транспорт.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати