Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Oператорът на летището в Мюнхен спечели концесията на летище София

Политика

Oператорът на летището в Мюнхен спечели концесията на летище София

Снимка:

Опроверга се спекулацията на БСП, че "турците ще ни вземат летището"

Консорциум „Софт Конект“ с летищен оператор Мюнхен е избран за концесионер на летище София. В него участват френската „Меридиам Ийстърн Юръп Инвестмънтс” в партньорство с оператора на летището „Флугхафен Мюнхен”. Това съобщи министърът на транспорта Росен Желязков. Консорцимут е избран на първо място с 86,12 точки. На второ място се е класирал консорциум между Еърпорт дьо Пари и Тафхваламаръ холдинг с 80,31 точки.

Общо петима бяха участниците за концесията на столичното летище. В продължение на 90 дни комисия разглеждаше и оценяваше офертите им.

„Софт Конект“  предложиха концесионно възнаграждение от 32% от размера на приходите, което годишно е около 25 млн. евро.

„В процедурата от началото до края сме подпомагани както като подготовка, така и като компетенции от Световна банка със сътрудничеството на Европейска банка за възстановяване и развитие. Респективно от подразделението на Световна банка – международната финансова кооперация“, заяви Желязков.

Договорът може да бъде сключен до 15 дни.

Темата за конвенцията на летище София бе силно политизирана от страна на БСП. Социалистите спекулираха и дори си позволиха предварително да посочат кой ще спечели концесията, без да е започнала самата процедура. Преди време лично червената лидерка Корнелия Нинова отсече: „Заявяваме категорично, че българското летище ще бъде дадено на концесия на турска фирма! Времето доказва нашата правота!“ От БСП дори поискаха концесията да бъде спряна.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още