Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Oператорът на летището в Мюнхен спечели концесията на летище София

Политика

Oператорът на летището в Мюнхен спечели концесията на летище София

Oператорът на летището в Мюнхен спечели концесията на летище София - Tribune.bg
Снимка:

Опроверга се спекулацията на БСП, че "турците ще ни вземат летището"

Консорциум „Софт Конект“ с летищен оператор Мюнхен е избран за концесионер на летище София. В него участват френската „Меридиам Ийстърн Юръп Инвестмънтс” в партньорство с оператора на летището „Флугхафен Мюнхен”. Това съобщи министърът на транспорта Росен Желязков. Консорцимут е избран на първо място с 86,12 точки. На второ място се е класирал консорциум между Еърпорт дьо Пари и Тафхваламаръ холдинг с 80,31 точки.

Общо петима бяха участниците за концесията на столичното летище. В продължение на 90 дни комисия разглеждаше и оценяваше офертите им.

„Софт Конект“  предложиха концесионно възнаграждение от 32% от размера на приходите, което годишно е около 25 млн. евро.

„В процедурата от началото до края сме подпомагани както като подготовка, така и като компетенции от Световна банка със сътрудничеството на Европейска банка за възстановяване и развитие. Респективно от подразделението на Световна банка – международната финансова кооперация“, заяви Желязков.

Договорът може да бъде сключен до 15 дни.

Темата за конвенцията на летище София бе силно политизирана от страна на БСП. Социалистите спекулираха и дори си позволиха предварително да посочат кой ще спечели концесията, без да е започнала самата процедура. Преди време лично червената лидерка Корнелия Нинова отсече: „Заявяваме категорично, че българското летище ще бъде дадено на концесия на турска фирма! Времето доказва нашата правота!“ От БСП дори поискаха концесията да бъде спряна.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати