Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Корнелия Нинова с ключова роля в аферата „Хохегер“

Политика

Корнелия Нинова с ключова роля в аферата „Хохегер“

Корнелия Нинова с ключова роля в аферата Хохегер - Tribune.bg
Снимка:

На фона на подадената оставка от правителството от Австрия и аферата с вицеканцлера Хайнц-Кристиан Щрахе, обвиняван във връзки с руски олигарси, във Виена продължава поредното дело срещу осъденият за измами лобист Петър Хохегер, съобщава Телевизия „Европа“.

Хохегер е част от мащабния процес срещу бившия министър на финансите Карл-Хайнц Грасер и общо 14 други заподозрени. Те са обвинени в получаване подкупи в размер на 9.6 милиона евро.

Преди години австрийският лобист бе в центъра и на корупционен скандал в България, който все още не е разплетен.

„Аз не разбирам какво ще маркетираме. Освен, че нещо ще маркетираме с едни пари, друго не виждам. Какво ще правим в тези пари“? Така Николай Василев, министър на държавната администрация и административната реформа в кабинета на Тройната коалиция, реагира на предложението държавата на практика да отпусне 1.5 млн. лв. на оглавявания от Корнелия Нинова „Пловдивски панаир“ за реклама на държавното дружество.

Парите се отпускат по време на заседание на правителството на Сергей Станишев на 20 юли 2006 г. по предложение на министърът на икономиката Румен Овчаров. Само месец по-късно „Пловдивски панаир“ ЕАД, председателят на управителния съвет на което е зам.-министър Корнелия Нинова, сключва договор за реклама с небеизвестния австрийски лобист Петър Хохегер, осъден за злоупотреби в Австрия.

Нещо повече, офертите за популяризиране на дейността на панаира постъпват на 19 юли 2006 г., само ден преди заседанието на Министерския съвет. Отпуснатата сума е същата като цената на договора с „Хохегер“ и това е единият от индикаторите за измама.

Договорът е сключен така, че в него не е ясно какви точно мероприятия трябва да бъдат извършени, колко ще струва всяко едно от тях.

Парите, отпуснати на подопечното на Нинова предприятие, се оказват и прецедент, става ясно от думите на Николай Василев по време на скандалното правителствено заседание.

 „За пет години досега не е имало такъв прецедент, според мен. Тоест ние в момента какво правим? Взимаме едни пари от приходната част на бюджета, които трябва да дойдат от дивиденти на едно държавно дружество и ги даваме за нещо“, заявява Василев.

Думите му се потвърждават и от правния отдел на Министерския съвет в лицето на Галина Маринска:

„В рамките на този половин час, който успях да видя предложението, помолих колегите от правна информация да ми направят една справка има ли такива прецеденти. Напълно сте прав, министър Василев, няма. Аз ги помолих да търсят от 1997 г. до 2006 г. Няма прецедент“…

Ако тези средства се разходват за нуждите на държавата, но се разходват чрез търговско дружество, все пак трябва да е ясно с каква цел го правите това за дружеството. На практика те остават в патримониума на дружеството“, обяснява Маринска.

Василев допълва: „Според мен тук има няколко аргумента – внася се без съгласуване. Няма такъв прецедент, търговско дружество да прави държавна политика, като пропускаме техническия аргумент, че няма цифри вътре, но според мен не трябва да го правим.

Въпреки тези предупреждения от страна на Николай Василев и Галина Маринска, правителството на Тройната коалиция приема решението, чрез което Корнелия Нинова успява да сключи договор за реклама с осъдения в Австрия Петер Хохегер.

Припомняме, че Хохегер бе осъден на две години и половина затвор затова, че по време на предизборната кампания през 2006 г. партия „Съюз за бъдещето на Австрия“ е получила 960 хиляди евро от австрийски мобилен оператор с помощта на фалшиви фактури и чрез рекламни и пиар агенции.


Коментари (1)

Костадинова Не мислете, че хората и по конкретно българите са балъци. Вие тълкувате като за олигофрени. То бива манипулации, но чак пък толкова?, нивото, нивото Европа е много, ниско. Като за гербери!
25.05.2019 07:02 / Отговор

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Какви новини искате да четете през 2023 година?
Покажи резултати Скрий резултати