Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Доц. д-р Стойчо Стойчев: Нинова няма капацитета да управлява, разцепи партията, битката там предстои

Политика

Доц. д-р Стойчо Стойчев: Нинова няма капацитета да управлява, разцепи партията, битката там предстои

Доц. д-р Стойчо Стойчев: Нинова няма капацитета да управлява, разцепи партията, битката там предстои - Tribune.bg
Снимка:

ГЕРБ има ясна преднина от 50-100 хиляди гласа пред БСП, загуба на ГЕРБ заради “Апартаментгейт” е социологическа димка

„Още от 2017 г. насам отхвърлям изобщо да има предсрочен парламентарен вот, но много мои колеги политолози и социолози откровено спекулираха с тази тема след изборите тогава и даваха прогнози за нещо, което на тях им се искаше да стане, без да има реални предпоставки за това. Нормално е в една коалиция да има спорове и междуличностни борби. Има ги и в управляващата коалиция - и в малката, и в голямата. Веднага обаче излизат едни политолози и апокалиптично пророкуват: „Има трусове, мнозинството ще се разпадне!”. Това заяви пред „24 часа“ политологът Доц. д-р Стойчо Стойчев.

Той е категоричен, че патриотите са наясно, че за тях няма и няма да има по-изгодна позиция от тази да са ключов партньор в голямата коалиция и с министерски постове.

„Такова мнозинство трудно би могло да бъде съборено отвътре. Нещо повече - и в Америка, и в Централна, и в Западна Европа тези донякъде ксенофобски, но и патриотични и националистически формации трупат популярност. Затова за ГЕРБ се оказва най-изгодно да е в коалиция с патриотичните формации. По тази причина нищо по-добро от тази коалиция не може да се случи в близките 5-10 г.“, категоричен е анализаторът.

Според него Корнелия Нинова нито има капацитет да управлява, нито иска.

„Какво говори публично, е друг въпрос. Тя успя да разцепи партията, и то по линия Европа - анти- Европа. Опитва да я превърне в някакъв ляв вариант на Орбан, където, като събереш национализъм и социализъм, в крайна сметка се получава националсоциализъм. Някакви идеологически амалгами от сорта на 20-те и 30-те години на ХХ в. От друга страна, в БСП около Станишев се обединява крило, което иска тя да е една нормална европейска партия. Според мен сблъсъкът в БСП ще е много голям“, смята Тойчев.

Той коментира, че пленумът на БСП на практика бламира Нинова и отхвърли нейната листа, като нареди други хора. Това е знак, че има градове и села, които са против националното ръководство. Знак, че в БСП има и териториално разцепление, а това са структури с влияние в общинските съвети.

Слави Трифонов от друга страна изпуснал момента да направи партия.

„Слави Трифонов няма капацитет да прави структури по места, тръгне ли да ги създава, местните акули ще го изядат с парцалите. Не е както ГЕРБ едно време с контактите на Цветанов и Борисов - те имаха много силни мрежи през МВР по места. За Слави беше хубав моментът да се яви на евровота, защото той и сценаристите му са петима човека, медийно позиционирани, говорят всеки ден по телевизията. Можеха да съберат от цялата страна едни 150 000 гласа, да изпратят евродепутат, да се появят на политическата карта и да вървят напред. Те този момент го изпуснаха и затова съм силно скептичен за успеха им, каквото и да направят през лятото за местните избори“, заяви той.

Стойчев е категоричен, че реалната електорална разлика е 50-100 хиляди души в полза на ГЕРБ.

„И сега има опити с внушението „БСП води с малко” тя да се стопи. Това обаче е социологическа димка. Чрез нея се замъглява реалната ситуация и вместо да се измерват обществените нагласи, се прави опит те да бъдат произведени“, обяви анализаторът.

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (4)

ТТТ Идиот!
23.05.2019 11:28 / Отговор
Лозенски Евала, Стойчо, много добре и точно казано!
23.05.2019 12:11 / Отговор
буЦи барабата И си оправете грешките: Тойчо...
24.05.2019 14:27 / Отговор
т живков Да си търсиш работа от понеделник! Боклук неграмотен.
24.05.2019 22:09 / Отговор

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети