Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Костадинов изнесе приоритетите на партията си в новия парламент и реагира остро срещу Радев и Петков за Македония

Политика

Костадинов изнесе приоритетите на партията си в новия парламент и реагира остро срещу Радев и Петков за Македония

Костадинов изнесе приоритетите на партията си в новия парламент и реагира остро срещу Радев и Петков за Македония - Tribune.bg
Снимка:

„Ние сме си поставили за цел да управляваме, а не просто да влезем в парламента, ако искахме това можеше да стане и на предходните избори, защото имахме предложения за коалиции“, заяви лидерът на Възраждане Костадин Костадинов.

По думите му, ако нещата продължават така, то страната след 10 години България може да не е на картата на света, но ако тяхната програма бъде изпълнена, то след този период страната ни ще е една от най-силните.

Зам.-председателят на партията Цончо Ганев обяви, че най-важната тема и приоритетно следващия парламент трябва да се заеме с икономиката на страната. Според него към момента страната ни е независима заради лева и произвежданата електроенергия в страната. По думите му основна цел на „предателите“ е да свалят валутния борд и да се въведе еврото, което ще има пагубни последствия. „Първото и второто правителство на Радев продължава политиката на ГЕРБ за въвеждане на еврото. Един от лидерите на „промяната“ и бивши финансов министър подаде документи за въвеждане на еврото“, заяви Ганев и обяви, че „Възраждане“, които са вече в парламента ще бъдат категорично против. Те се обявиха против и „зелената сделка“, която правителството на Румен Радев е подписала.

Диан Николов, който е организационен секретар на „Възраждане“ обърна внимание на демографската катастрофа. Той обяви, че имат стратегия и програма, за да се обърне тенденцията, а това което трябва да се направи е да бъде поставено като национален приоритет, без да е необходимо да има огромно финансиране. Едно от тези неща е да се помогне на всички двойки, които имат репродуктивни проблеми, но за тях няма достатъчно финансиране. Друга кауза е връщането на българите от чужбина, което ще изисква редица законодателни промени., за да може страната да стане привлекателна, за тези които са я напуснали. Той даде за пример 50 български семейства, които са се върнали преди седмици от Канада. Николов допълни, че друг важен приоритет е образованието, като през последната година и половина децата не получават необходимото поради онлайн обучението. От партията настояват всички деца незабавно да се върнат присъствено в училище. Той алармира, че в момента има деца, които не получават достъп до образование, защото не искат учениците да бъдат тестване и не са допуснати до образователния процес.

„Фондации като „Америка за България“ и присъдружните им да бъдат премахнати, защото те изкривяват образователната система, както и да бъдат пренаписани учебниците. Тези фондации са от типа, че ще направят две малки добрини и 10 големи злини и ние ще направим всичко възможно, за да бъдат премахнати“, обяви Николов и допълни, че ще настояват да отпаднат и делегираните бюджети.

От партията на Костадинов обявиха, че ще искат незабавно отстраняване на главния прокурор, заради репресиите срещу тях, като имали и готов законопроект по темата. Според тях мястото на прокуратурата не е в съдебната система. Освен това ще настояват да има контрол на текущите съдебни дела и ще дадат повече правомощия на Инспектората към ВСС.

Костадинов отново заяви, че ще поиска отпадане на всички мерки свързани с коронавируса, както и отпадане на „зеления сертификат“, който принуждавал хората да се ваксинират. „Ние не сме против ваксинацията, а тя трябва да е доброволен акт, дори и в нашата партия има хора, които са имунизирани, но това е тяхно лично решение“, обяви лидерът на „Възраждане“.

„Видяхме в свое изявление Кирил Петков от „Продължаваме подмяната“ нов подход към Северна Македония. Знам, че той познава добре Канада, но едва ли познава Македония. Ние обаче я познаваме и имаме добри връзки там. Ние нямаме проблем с Македония, а някой среди там имат проблем с България. Виждаме обаче последните дни както Радев, така и неговото протеже Петков да говорят за това, че страната ни трябва да направи компромис с историята ни. Ако те направят това, ние ще изкараме българския народ на улицата. Ако Кирил Петков и Радев са готови на компромис с историята ни, то ние не сме съгласни“, заяви Костадинов и допълни, че в хода на разговорите е възможно да се признае македонския език, което ще е „гигантска фалшификация“. Той отново предупреди, че ако това се случи той вижда как над 240 хиляди българи ще излязат по улиците на България.

Костадинов заяви, че за да започнат каквито и да било разговори трябва да се върне нормализацията в страната и даде за пример готвенето на задължителен „зелен“ сертификат и не може да говори с хора, които искат това.

„Ние сме изключително диалогични, може да не харесваме хората в тези партии, но уважаваме техните избиратели. Затова и трябва да имаме уважението си когато седим един до друг“, обяви още Костадинов. 

От „Възраждане“ бяха категорично, че няма да подкрепят правителство на всяка цена, както се е извъртял Христо Иванов в последните дни. От партията на Костадинов припомниха, че само преди няколко месеца лидерът на ДБ е заявил от трибуната, че няма да даде вот на довери на правителство на ИТН без да е наясно със състава му, а вчера когато е подал оставката си е обявил, че вече е взето решение парламентарната група да подкрепи кабинета на Кирил Петков, без да е ясно какво са предложенията, имената и политиките. 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети