Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Костадинов предупреди новата власт: Чака ги революция, ако не проявят здрав разум

Политика

Костадинов предупреди новата власт: Чака ги революция, ако не проявят здрав разум

Костадинов предупреди новата власт: Чака ги революция, ако не проявят здрав разум - Tribune.bg
Снимка:

Народното събрание отхвърли предложението на „Възраждане“ за създаването на Временна комисия за установяване на всички факти около противоепидемичните мерки

Народното събрание отхвърли предложението на „Възраждане“ за създаването на Временна комисия за установяване на всички факти и обстоятелства относно въведените на територията на България противоепидемични мерки срещу COVID-19. Против предложението гласуваха 64 народни представители. 30 се въздържаха, а 51 бяха "за".

Идеята породи спорове сред народните представители.

„Следващата сряда тук ще има протест. Апелираме за политически диалог. Настояваме за времето до следващата седмица да се даде ясен знак, че проблемите ще се решават от българските институции, а да не се създават от тях.“ Това заяви лидерът на „Възраждане” Костадин Костадинов от трибуната на Народното събрание в началото на новия политически сезон.

„Другата седмица отвън ще има десетки хиляди гневни хора, а когато хората излязат на улиците трудно могат да бъдат прибрани и тогава отговорността ще легне само и единствено на плещите на управляващото в момента правителство“, закани се Костадинов от най-високата трибуна в държавата.

„Направете анализ, който да е подчинен на здравия разум, призова още Костадинов относно въведения зелен сертификат, както и предстоящото му гласуване за достъп до сградата на парламента.“, призова още лидерът на „Възраждане“.

Елена Гунчева от „Възраждане“ сподели, че партията вярва, че вирус има, както и още редица вируси, но хората нямат достатъчно информация. Мерките са хаотични, нелогични и противоречат на здравия разум. Според партията комисията по здравеопазване няма да може да се справи с проблема и затова наложително било създаването на временна комисия за COVID-19. Науката не е религия, а изисква доказателства, изтъкна Елена Гунчева.

Комисията по здравеопазване трябва да се занимава с COVID-19, заяви социалистът Георги Михайлов по време на дебатите. Левите не виждат смисъл от създаване на такава комисия.

Хасан Адемов от ДПС препоръча на „Възраждане“ да се запознаят със закона за противоепидемичните мерки, който дава право на министъра на здравеопазването да издава заповеди във връзка с пандемията.

Тошко Йорданов от ИТН пък видя избирателно отношение към парламентарните комисии. Какъв ви е проблемът по принцип с комисиите, попита той и настоя депутатите да не се правят на „ощипани госпожички“ и да не си затварят очите.

„Ние дадохме ясен сигнал и знак на управляващата коалиция и на управляващото мнозинство, че сме готови да разговаряме с тях, защото смятаме, че протестът е крайна мярка и ние не желаем да се стига до нея. Смятаме, че има достатъчно голямо, ясно заявено в обществото желание да се премахнат тези мерки или поне една част от тях да бъдат махнати, или да бъдат ограничени. Вижда се, че те не носят абсолютно никакъв позитив. Те не променят ситуацията. Ситуацията със заразата си върви независимо от мерките – дали ги има или ги няма. Тя си следва своя собствена логика. Вие виждате какво се случва в момента в Западна Европа, където повече от 80% от населението е ваксинирано и там има в пъти по-голяма заболеваемост, отколкото в България. С какво се обяснява това“, каза след пленарното заседание пред журналисти в кулоарите на Народното събрание Костадин Костадинов.

Стигнахме до там, че ние в момента сме давани за пример заради това, че всъщност хем имаме ниска ваксинация, което в очите на новите привърженици на окултната наука, наречена ковидология, означава едва ли не, че тук трябва да има някакъв грандиозен мор. Нищо подобно не се случва обаче, което противоречи изцяло на всички тези неща, които ни ги говорят коремните хирурзи и некъпаните математици по телевизията“, заяви лидерът на „Възраждане“.

Той призова да бъде наложен временен мораториум.

„Даваме ви възможност. Направете едно широко обществено обсъждане, поканете вирусолози, поканете инфекционисти, поканете истински специалисти, поканете представители както на тези, които искат да се затегнат мерките до краен предел, така и представители на тези, които смятат, че не трябва да има никакви мерки. Нека в един такъв широк обществен разговор да се вземе едно широко информирано, сведено до съзнанието на всеки един гражданин, решение, за да може да го приемем всички ние, а не в момента решенията да се вземат от здравния министър“, заяви Костадинов.

По думите му в момента министърът на здравеопазването има власт, каквато имат диктаторите и с един подпис може да затвори цялата държава.

„Това нещо не е нормално. Точно поради тази причина предложихме да се приеме такава комисия, която да разследва действията на всички здравни министри. Не се прие. Ако правителството и управляващите не проявят здрав разум, другата седмица ще се сблъскат с широкомащабен народен гняв. Не знам дали имат представа какво ги чака. Чака ги революция, ако това нещо не се случи“, категоричен бе лидерът на „Възраждане“.

Той намекна, че може да се стигне дори до ескалация на напрежението.

По отношение публикацията на Слави Трифонов във връзка със Северна Македония, Костадинов беше категоричен:

„Не може да се търгува членството на Македония за визи или за каквито и да било други облекчения. Националният интерес не подлежи на компромис, на търговия и на пазар“.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети