Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Ковачевски публично нападна България на международен форум

Политика

Ковачевски публично нападна България на международен форум

Ковачевски публично нападна България на международен форум - Tribune.bg
Снимка:

Премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски публично нападна България на международната сцена като я сравни с Русия. Ковачевски и българският вицепрезидент Илияна Йотова размениха критики на срещата на върха на Съвета на Европа в Рейкявик, Исландия. Там Йотова представи страната в поредната голяма европейска инициатива за подкрепа на Украйна.

Премиерът Ковачевски вдигна градуса на напрежението с отношенията с България с остро изказване пред европейските лидери.

„Начинът на говорене, широко използван от България спрямо Северна Македония, за съжаление, много наподобява говоренето на Руската федерация за Украйна. Неприемливо е неверни и безпочвени обвинения да се използват злонамерено за политически цели в този решаващ момент за историята на Европа. Северна Македония е международно призната за успешен пример за функциониращо мултиетническо общество и демокрация. Всички международни правозащитници в докладите си потвърждават този факт. Обвиненията, отправени на тази среща от представителя на България, са напълно безпочвени и идват от страна, която проявява неуважение към решенията на Европейския съд за правата на човека и към стандартите на Съвета на Европа за човешки права“, каза Ковачевски, съобщава БНТ.

Думите на Ковачевски дойдоха в отговор на вицепрезидента Илияна Йотова. На срещата на Съвета на Европа, най-голямата правозащитна организация на континента, Йотова постави въпроса за правата на българите в Северна Македония.

Ето думите ѝ пред форума:

„Искам да засегна въпроса за правата на българите в Република Северна Македония. Говоря за техните права, които са систематично нарушавани, непризнати, за българи, които са подложени на тормоз и ограничения. Бих искала да припомня, че Република Северна Македония е напът да започне преговори за членство в ЕС. Преди само няколко месеца един млад мъж в Република Северна Македония беше бит, защото беше декларирал своята етническа българска идентичност. Клубовете на българите са опожарявани, беше приет закон, който на практика забранява функционирането им.

Само преди няколко дни, българин, член на Европейския парламент не беше допуснат да влезе в РСМ по повод историческо честване и за да почете военно гробище. Това показва тежка провокация спрямо нашите европейски ценности, като единство, солидарност и взаимно уважение. Най-опасната тенденция е речта на омразата, широко разпространена що се отнася до една съседна държава, която е член както на Европейския съюз, така и на Съвета на Европа - моята страна България.

Говоря за тези факти, защото гарантирането на човешките права не може да остане единствено в документите и на думи. Всеки опит за нарушаване на правата на човека трябва да бъде победен от нашите категорични и решителни позиция и действия“.

Според Ковачевски обвиненията на България са неоснователни.  


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети