Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Кой е Андон Миталов – първият българин с „черен печат“ за САЩ заради корупция

Политика

Кой е Андон Миталов – първият българин с „черен печат“ за САЩ заради корупция

Кой е Андон Миталов – първият българин с черен печат за САЩ заради корупция - Tribune.bg
Снимка:

Съдията, който пусна Николай Малинов при Путин, страстно се съди с държавата

3,95 е оценката на съдия Андон Миталов на устния изпит пред ВСС през 2013 г., когато за втори път се опитва да се върне в съдебната система. Това показва дело по негова жалба във Върховния административен съд, който отменя отказа на Висшия съдебен съвет да го назначи за спецсъдия.

Две години по-рано Миталов завежда едно от най-странните дела в същия съд - против оставката като прокурор, която сам е подал през 1999 година, пише „24 часа“.

Андон Миталов от Специализирания наказателен съд нашумя, след като пусна в Москва обвиняемия за шпионаж в полза на две руски организации Николай Малинов, за да получи орден от Путин. Иначе е докладчик по няколко дела в Специализирания съд, които не са от най-шумните.

Оказа се, че никак не е лесно да се намери информация за съдия Миталов. Не успяхме да открием дори негова снимка. След разговори с доста хора от съдебната система стигнахме до кратък вариант на историята на кариерното развитие на този съдия. А тя е повече от любопитна.

На 4 март 1991 г. старши лейтенант Андон Миталов встъпва в редовете на Прокуратурата на Въоръжените сили.

Назначен е за военен следовател в Софийската военна окръжна прокуратура.

Само след 3 години и 3 месеца на тази длъжност Миталов вече е преназначен за военен прокурор. Достига до звание майор, когато изненадващо на 29 юли 1999 г. подава оставка.

Официално тя е мотивирана със „здравословни причини”, но каква е истината, знаят малцина, сред които може би тогавашният главен прокурор Никола Филчев.

Колегите на Миталов от онова време не са особено разговорливи по темата. Единодушни са обаче, че майорът е бил съвсем здрав и „диагнозата” е друга. Молбата за оставка е придвижена от военната прокуратура в София до кабинета на главния прокурор и е внесена във Висшия съдебен съвет, каквато е процедурата.

На 15 септември 1999 г. ВСС освобождава Андон Миталов „по собствено желание”, считано от 29 септември - както самият той е пожелал. Майорът сдава длъжността, подписва задължителния за военните обходен лист, получава дължимото обезщетение от 8 брутни заплати за прослужени 8 години, преминава в запаса и се отдава на адвокатска кариера.

11 години по-късно Андон Миталов предприема изненадващ ход.

Майорът от запаса и действащ адвокат подава жалба с искане решението за освобождаването му като прокурор да бъде прогласено за нищожно, защото оставката е внесена във ВСС от „некомпетентен орган”. И един още по-странен аргумент - защото молбата за оставка не е подписана от него самия. Тримата административни съдии, които изслушват Миталов в заседанието на съда на 8 ноември 2011 г., са втрещени от твърдението му, че подписът не е негов, както и от признанието, че е получил лично заповед за освобождаване, удостоверение за прослужено време и 8 заплати, които вече е изхарчил.

Жалбата е отхвърлена. Съдът приема, че е предявена редовна молба за оставка и че внеслият я във ВСС главен прокурор не просто е имал право на това, а е бил длъжен да го стори.

Бившият майор обаче държи на своето и прави последен опит за завръщане във военната прокуратура, който обаче също е неуспешен.

Петчленен състав на Върховния административен съд потвърждава постановеното решение и така слага точка на спора, повдигнат от Миталов.

Юристът обаче не се отказва от желанието си отново да е част от съдебната система. Изчаква до 2013 г., когато се провежда конкурс за първоначално назначаване на съдии за новосъздадения Специализиран наказателен съд. Писменият изпит се провежда на 15 юли, а тримата проверяващи оценяват работата на адвокат Миталов съответно с 4,50, 5,00 и 4,75.

Устният изпит се оказва тежко изпитание за него. На 27 юли оценките на петимата членове на конкурсната комисия са 4,50, 3,50, 3,75, 4,00 и пак 4,00, с крайна оценка 3,95.

ВСС трябва да реши дали да назначи Андон Миталов за съдия на 10 октомври 2013 г. По време на заседанието се провежда бурна дискусия. Тримата кандидати за спецсъдии, издържали конкурса, са дисциплинарно уволнени бивш прокурор и бивш съдия, а третият е Миталов, чиито оценки от конкурса обаче поставят въпроса дали притежава нужната квалификация да правораздава в Специализирания съд. След едночасови дебати съветът отказва назначение и на тримата. Тогава

Миталов отново се обръща към Върховния административен съд, който вече му е отказал да се върне като военен прокурор. Този път обаче печели делото. Тричленен състав с председател Александър Еленков отменя решението на ВСС и така майорът от запаса Андон Миталов става съдия през 2014-а.

Никой нямаше да чуе името му, ако не беше “прегазил” чл. 68 от Наказателнопроцесуалния кодекс, разрешавайки на обвинения в шпионаж Николай Малинов да излети за Москва.

Двамата адвокати на председателя на националното движение “Русофили” предявяват подробно искане за отмяна на забраната му да пътува зад граница. Вместо да се произнесе по него, Миталов прави това, за което не е сезиран - разрешава Малинов да пребивава в Москва за 5 дни. Явно не отчита дребната подробност, че за да стане това, по закон първо трябва да има отказ на прокурор и едва тогава този отказ може да се обжалва пред съд. Дали резултатите от изпитите на съдия Миталов имат нещо общо с това му решение и дали то се дължи на непознаване на закона, можем само да гадаем.

Има обаче няколко незначителни на пръв поглед детайла, които са факти, а не гатанки. Искането на Николай Малинов постъпва направо в Специализирания съд при съдия Андон Миталов и той изисква делото от прокуратурата.

Знае кой е Малинов и защо ще пътува - адвокатите му са описали подробно заслугите му пред Руската федерация, предоставили са и подробна информация за церемонията, на която Путин лично ще връчи ордена на Малинов.

На 28 октомври прокурорите изпращат делото в съда и още до края на работното време бившият майор вече е постановил своето съдебно решение. То е изпратено на Гранична полиция и на защитата на Малинов веднага, а на прокуратурата едва на 1 ноември - петък, в края на работното време. По това време Николай Малинов вече се снима с Путин в Москва.

Ден след награждаването му с ордена “Дружба” в Деня на народното единство имаше дори изявление от говорителя на Кремъл, че преследване на председателя на движение “Русофили” може да има “пагубни последици”. Самият Малинов се завърна у нас и направо на летището даде интервю, в което разказа, че е бил и на баня с ген. Решетников.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети