Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. САЩ сложи „черен печат“ на съдията, пуснал Николай Малинов при Путин

Политика

САЩ сложи „черен печат“ на съдията, пуснал Николай Малинов при Путин

Снимка:

Съдията от Специализирания наказателен съд Андон Миталов е българинът, който получи забрана за влизане в САЩ. Това е магистратът, който пусна обвинения в шпионаж Николай Малинов в Москва при Путин.

„Днес аз публично оповестявам името на съдията от Специализирания наказателен съд Андон Миталов за участието му в сериозна корупция. В качеството си на длъжностно лице Миталов е участвал в корупционни действия, които подкопават върховенството на закона и сериозно компрометират независимостта на демократичните институции в България“, се казва в изявление на държавния секретар Майкъл Р. Помпео.

Това огласяване се прави по силата на Раздел 7031(c) от Закона за бюджетни разходи, чуждестранни операции и свързани програми на Държавния департамент за 2020 г. (Div. G, P.L. 116-94). По силата на Раздел 7031(c) след като държавният секретар оповести имената на чуждестранни длъжностни лица за тяхното участие, директно или индиректно, в сериозна корупция, тези лица и техните преки роднини не отговарят на условията за влизане в Съединените щати.

Законът също така предвижда възможността държавният секретар да посочи името на такива длъжностни лица и на техните преки роднини публично или да направи това конфиденциално. Освен Миталов аз оповестявам имената на неговата съпруга Корнелия Стойкова-Миталова и на неговата дъщеря Гергана Миталова.

Това е първото такова огласяване в България и то потвърждава ангажимента на САЩ в борбата срещу корупцията в България и в глобален мащаб. Съединените щати продължават да подкрепят народа на България в борбата му срещу корупцията. Държавният департамент ще използва тези правомощия за насърчаване търсенето на отговорност по отношение на корумпирани лица в региона и в глобален мащаб.

Новината, че първи българин ще бъде с наложена забрана за влизане в САЩ заради корупция, беше съобщена вчера сутринта от американския посланик Херо Мустафа.

„Причината е, че е важно да работим заедно в борбата с корупцията и когато можем да свършим нашата работа, ние го правим. Това ще бъде само първото име, но после ще има и други“, предупреди тя.

Впоследствие САЩ ще разгледат и целесъобразността да приложит глобалния закон „Магнитски” и други твърди мерки, съобщи дипломатът.

„Ние не се отнасяме към този въпрос повърхностно. За да назовем конкретно лице, трябва да имаме доказателства. Този първи случай е много ясен и затова решихме да действаме бързо“, каза Херо Мустафа.  


Коментари (1)

диверсант ДЕЙСТВАТ БЪРЗО,ЗА РАЗЛИКА ОТ НАШИТЕ СЪДИИ,КОИТО НЯМАХА ТОПКИ ДОРИ ДА КАЖАТ,ЧЕ ПУСКАНЕТО НА РУСОФИЛА Е ПРОТИВОЗАКОННО.
05.02.2020 22:47 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още