Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. САЩ сложи „черен печат“ на съдията, пуснал Николай Малинов при Путин

Политика

САЩ сложи „черен печат“ на съдията, пуснал Николай Малинов при Путин

САЩ сложи черен печат на съдията, пуснал Николай Малинов при Путин - Tribune.bg
Снимка:

Съдията от Специализирания наказателен съд Андон Миталов е българинът, който получи забрана за влизане в САЩ. Това е магистратът, който пусна обвинения в шпионаж Николай Малинов в Москва при Путин.

„Днес аз публично оповестявам името на съдията от Специализирания наказателен съд Андон Миталов за участието му в сериозна корупция. В качеството си на длъжностно лице Миталов е участвал в корупционни действия, които подкопават върховенството на закона и сериозно компрометират независимостта на демократичните институции в България“, се казва в изявление на държавния секретар Майкъл Р. Помпео.

Това огласяване се прави по силата на Раздел 7031(c) от Закона за бюджетни разходи, чуждестранни операции и свързани програми на Държавния департамент за 2020 г. (Div. G, P.L. 116-94). По силата на Раздел 7031(c) след като държавният секретар оповести имената на чуждестранни длъжностни лица за тяхното участие, директно или индиректно, в сериозна корупция, тези лица и техните преки роднини не отговарят на условията за влизане в Съединените щати.

Законът също така предвижда възможността държавният секретар да посочи името на такива длъжностни лица и на техните преки роднини публично или да направи това конфиденциално. Освен Миталов аз оповестявам имената на неговата съпруга Корнелия Стойкова-Миталова и на неговата дъщеря Гергана Миталова.

Това е първото такова огласяване в България и то потвърждава ангажимента на САЩ в борбата срещу корупцията в България и в глобален мащаб. Съединените щати продължават да подкрепят народа на България в борбата му срещу корупцията. Държавният департамент ще използва тези правомощия за насърчаване търсенето на отговорност по отношение на корумпирани лица в региона и в глобален мащаб.

Новината, че първи българин ще бъде с наложена забрана за влизане в САЩ заради корупция, беше съобщена вчера сутринта от американския посланик Херо Мустафа.

„Причината е, че е важно да работим заедно в борбата с корупцията и когато можем да свършим нашата работа, ние го правим. Това ще бъде само първото име, но после ще има и други“, предупреди тя.

Впоследствие САЩ ще разгледат и целесъобразността да приложит глобалния закон „Магнитски” и други твърди мерки, съобщи дипломатът.

„Ние не се отнасяме към този въпрос повърхностно. За да назовем конкретно лице, трябва да имаме доказателства. Този първи случай е много ясен и затова решихме да действаме бързо“, каза Херо Мустафа.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (1)

диверсант ДЕЙСТВАТ БЪРЗО,ЗА РАЗЛИКА ОТ НАШИТЕ СЪДИИ,КОИТО НЯМАХА ТОПКИ ДОРИ ДА КАЖАТ,ЧЕ ПУСКАНЕТО НА РУСОФИЛА Е ПРОТИВОЗАКОННО.
05.02.2020 22:47 / Отговор

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети