Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. След известно дърпане кой да оглави ЦИК: ИТН предложиха Камелия Нейкова (ОБНОВЕНА)

Политика

След известно дърпане кой да оглави ЦИК: ИТН предложиха Камелия Нейкова (ОБНОВЕНА)

След известно дърпане кой да оглави ЦИК: ИТН предложиха Камелия Нейкова (ОБНОВЕНА) - Tribune.bg
Снимка:

Още призори президентът събра ръководителите на парламентарните групи в опит да реши възникналата криза със съставянето на Централната избирателна комисия.

В началото на консултацията Румен Радев поздрави Десислава Атанасова, която се борила партията да има председател на ЦИК – така трябвало да се борят всички лидери на парламентарни групи.

„Бяхте предадени от г-н Борисов, който абдикира от отговорността. Сега ни остава някоя от по-малките партии да не се води от лични сметки, а да прояви повече отговорност“, призова Радев.

Атанасова подчерта, че кандидатурата е оттеглена по молба на Красимир Ципов след атаки срещу личността му. „Считам че е некоректно да ползвате мен като оправдание. Този човек, председателят, не може да взема решения и ще трябва да носи отговорност за Изборен кодекс с текстове в нарушение на Констутуцията“, заяви тя.

Тошко Йорданов разтълкува решението на ГЕРБ, което според него доказало, че Борисов не смята, че демокрацията струва и „две стотинки“.

Иван Иванов от БСП отново потвърди, че не одобряват Ципов, но все пак са се разписали с „особено мнение“ под протокола. Той определи нежеланието на ГЕРБ да се нагърбят с изпълнението на Изборния кодекс, който не одобряват, като опит за саботаж на изборите.

ДПС обясни, че законът – добър или лош, се изпълнява такъв какъвто е. Той предложи ЦИК да функционира без председател.

Христо Иванов анализира, че ситуацията трябвало да се използва за „съзряване на нашата демокрация“.

„ГЕРБ се опитва да твърди, че имат повече права, защото имат повече избиратели. Демокрацията започва количествено, но и качествата имат значение. Това не са нападки. Качествата на един човек имат значение. Това че една партия е получила най-много гласове не означава, че тя няма такова ниво на токсично, че не може да се работи с нея“, заяви Иванов, който също обяви нежеланието за „бламиране“, а Борисов взел за заложник „демокрацията“.

Само Мая Манолова видя нещо положително в оттеглянето на Ципов, за когото отново настоя, че е неподходящ. Тя предложи ГЕРБ да останат с член по-малко в ЦИК.

„Според мен наглостта и неуважението трябва да бъдат санкционирани. За вас Борисов може да е цар и Бог, но ние не сме длъжни да се съобразяваме с прищевките му“, заяви Манолова.

Румен Радев предупреди партиите, че трябва да има председател на Централната избирателна комисия и че той няма как да назначи готовото си служебното правителство преди да е назначил ЦИК.

Всички обвиниха ГЕРБ, че са бламирали ЦИК и действали деструктивно, но никой не поиска да се нагърби. В крайна сметка след „подаване“ от другите партии, ИТН склониха да предложат Камелия Нейкова - предложение, което се оказа, че им е било подготвено предварително.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати