Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Кралев: С връщането на хартиената бюлетина премахваме огромна несправедливост

Политика

Кралев: С връщането на хартиената бюлетина премахваме огромна несправедливост

Кралев: С връщането на хартиената бюлетина премахваме огромна несправедливост - Tribune.bg
Снимка:

„Връщането на хартиената бюлетина е много важен акт, защото с него ние възстановяваме една огромна несправедливост. Знаете, че Конституцията гарантира едно от най-важните права на българския избирател – всеки има право да упражни правото си на глас. Смятаме, че с решението да се упражнява само чрез машинен вот беше категорично нарушено.“ Това заяви депутатът от ГЕРБ-СДС и бивш спортен министър Красен Кралев пред Euronews Bulgaria.

Той подчерта, че в целия свят с машини гласуват едва няколко държави. „Аз съм бил един от основателите на Българското сдружение за честни избори пред 1990 година. Имам огромен опит в провеждането на изборни кампании и процеса, много държави съм обиколил и навсякъде има начин да се гарантира абсолютна честност и прозрачност на вота чрез хартиената бюлетина. Тук се коментира връщането на смесения модел, за да може българските граждани да имат прави сами да избират как да упражнят вота си“, допълни Кралев и припомни проучването на Алфа Рисърч от преди дни, което показва, че 47% от българите искат да гласуват с хартиена бюлетина.

Кралев е на мнение, че тази важна стъпка за смесено гласуване ще вдигне изборния процес, тъй като не бива да се въвежда технологичен ценз.

Той е категоричен, че това гласуване не означава, че партиите се готвят за избори, защото е на мнение, че това не трябва да се прави винаги преди избори. „Знаете, че в момента текат консултации, готвим се за реализиране на първия мандат. Обещали сме да направим всичко възможно и да гарантираме, че може да се състави силно и стабилно правителство, за да извадим страната от тежките кризи в които ни вкара „Промяната“. Всичките ни мисли, действия, усилия, са насочени в тази посока. Виждате, че правим всички компромиси за този процес“, допълни още Кралев.

Той е на мнение, че единствените, които се готвят за избори са от „Продължаваме промяната“, защото при всички усилия да се състави правителство и страната да премине през кризите, от партията на Кирил Петков и Асен Василев отговарят инфантилно.

Кралев припомни, че ГЕРБ-СДС има ясна програма за справяне с кризите във всеки един сектор, като въпросът е да се намерят съмишленици.

По отношение на споровете за парламентарната спортна комисия, Кралев припомни, че преди няколко седмици служебният министър на спорта сезира Прокуратурата и ГДБОП за „редица нарушения и спорни договори, които водят мисълта за незаконно усвояване на средства за много сериозни суми“.

„Смятам, че това е естествената реакция на Радостин Василев да се опита да овладее комисията“, каза бившият спортен министър.

Красен Кралев припомни разкритието на Весела Лечева за закупуването на ненужен софтуер за 1.8 милиона лева за Национална спортна база. „Коментира се, че истинската му цена е 400 хиляди лева, платени са над 1 милион и то с платежно нареждане написано на ръка. За друг договор е сезирана прокуратурата по отношение на сдружение „Младежка радост“, което се регистрира в същия ден в който изтича срока за подаване на документи и е разписан договор с тях. Другият скандален договор е за 2 милиона за реклама на тотото“, каза още Кралев по отношение на разкритията направени от служебния спортен министър Красен Кралев, като вероятно това е причината от ПП и Радостин Василев да искат оглавяване на ресорната комисия. 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп