Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Красен Кралев: Правителство ще има. Ако няма съгласие с ПП/ДБ, ние ще предложим кабинет (ВИДЕО)

Политика

Красен Кралев: Правителство ще има. Ако няма съгласие с ПП/ДБ, ние ще предложим кабинет (ВИДЕО)

„След като Борисов е намерил сили да прости на тези, които го арестуваха, моето поведение трябва да е на висотата на неговото политическо поведение“

„Резултатите от изборите показаха, че хората са ни изпратили с цел да преодолеем различията помежду си и да направим правителство. Всички очакват това. Но ясно се показа, че и една партия не може да доминира сама. ГЕРБ/СДС много ясно казахме какво очакваме – първо да направим обща програма, да видим къде са общите точки, по които бихме могли да се обединим и да работим заедно. И когато имаме тази обща програма, тогава да се обединим около личностите, които биха могли да я изпълнят“.

Това каза пред „Офанзива“ по Nova News депутатът от ГЕРБ Красен Кралев.

Той разказа, че по време на разговорите с ПП/ДБ по политики, има много допирни точки, но са много важни личностите, които биха могли да изпълнят тези политики.

„Коалиция между двете големи сили е стабилна конструкция с дълъг хоризонт. Ние сме обещали стабилност на българите с 4-годишен мандат. Най-добрият вариант е взаимодействие на двете най-големи политически сили, които са и от едно европейско семейство“, обясни желанието за взаимодействие с ПП/ДБ той.

Според Кралев най-важно е да няма налагане на лични амбиции за сметка на интереса на държавата.

„Ако продължи това, разбира се, че тази мисия няма да има успех. Ние показахме, че сме преодолели обидата от арестите и клеветите и сме готови да потиснем личното си его в името на просперитета на държавата“, заяви Кралев.

Според него тук не става дума за доверие, а за намиране на правилния баланс.

Експерименти няма да допуснем. Компромиси – да. Но е крайно време експериментите да спрат. Правителството трябва да отразява факта, че ГЕРБ/СДС е победител в два поредни избора. Т.е в съставянето трябва да има равнопоставяне и реципрочност. Както Бойко Борисов показа, че може да седне да преговаря с хората, които го арестуваха, така трябва да видим същото от отсрещната страна. Както намираме бързо общ език в разговора за политики, трябва да се разберем кои са хората, които ще ги изпълнят. Трябват хора с успешни мандати, а не провалени в управленската си кариера“, разясни визията си Кралев.

Той счита, че имената първо трябва да бъдат обсъдени между лидерите преди едната страна да ги „хвърля за тестване“ в медиите. Красен Кралев с интерес чакал да чуе официалното предложение на ПП/ДБ във вторник.

„Може да се изчака, но не до безкрай, защото времето и търпението се изчерпват. Сега, разбира се, че 1-2 дни няма да са фатални. Но е важно вече във вторник картите да бъдат сложени на масата. Нека да видим кой е този екип, който ще изпълни управленската програма“, каза депутатът.

„Ако не постигнем съгласие за общ кабинет с ПП/ДБ, ние и така сме поели ангажимент, че ще предложим правителство. Ясно е че като победител на изборите ще предложим кабинет с премиер от ГЕРБ. Ясно е и че ще се търси вариант за правителство чрез диалог с останалите“, обясни процедурата политикът от ГЕРБ.

Кралев изрази пълен оптимизъм, че правителство ще има.

„Осъзнаваме отговорността и имаме експертния потенциал. Шансовете за кабинет с ПП/ДБ засега изглеждат 50:50. Ако търсим екип от експерти, и двете формации търсят експерти. Ако се спрем на политически лица – тогава и двете коалиции търсят обвързани партийни лица. Личностният фактор тук е изключително важен“, твърди той.

Кралев припомни, че партията има няколко мандата зад гърба си.

„Голяма част от лицата в ГЕРБ са експерти, които г-н Борисов е поканил за работа. И впоследствие сме станали членове на ГЕРБ. Потенциалът ни е много голям и имаме възможност да реагираме на всяка ситуация“, уверен е бившият спортен министър.

„Държавата има нужда от силен екип и много работа“, обобщи ситуацията Кралев.

Запитан за отношенията си с Радостин Василев на този етап, той подчерта, че личните чувства и емоции са без значение.

„Те си остават само за мен. Моите проверки приключиха. Дори нямам съставен акт за административно нарушение! Т.е всичко около моите два мандата е доказано чисто и всичко, който той каза, са били клевети и хули. След като Борисов е намерил сили да прости на тези, които го арестуваха, моето поведение трябва да е на висотата на неговото политическо поведение. В случая няма такава драма да седна на една маса с Радостин Василев и да защитавам интересите на държавата и спорта, които са над личните ми емоции и чувства. Така е с всеки разговор, част от дипломацията. Аз съм доволен, че истината за моите два мандата излезе. Сега пък вървят проверки на друго управление“, намекна той.

Красен Кралев е категоричен, че бюджет с 6,4% дефицит е неприемлив и партията винаги е залагала на консерватизма в бюджетирането.

„Дисциплина, с изключително пестеливо разходване, никога не сме си позволявали да харчим повече, отколкото сме изкарали. Този бюджет е провокация към народните представители, защото е ясно, че приемането му ни отдалечава от идеята за еврозоната. Ние сме обещали на нашите избиратели и че няма да се увеличават данъци. Целта ще е между първо и второ четене да се намали дефицита, а заеми да се теглят само при крайна нужда. И отново се връщаме на състава на кабинет – не може политици, които са докарали държавата до това положение да поставят личните си амбиции най-напред“, каза в заключение той.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети