Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Кристалина Георгиева: Много е важно България да има работещо правителство

Политика

Кристалина Георгиева: Много е важно България да има работещо правителство

Кристалина Георгиева: Много е важно България да има работещо правителство - Tribune.bg
Снимка:

Много е важно България да има работещо правителство, което да защитава интересите на страната ни в ЕС от позицията на ясна политика и ясна стратегия за страната. Това заяви управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева пред български медии на 27-ата Конференция на страните по Рамковата конвенция на ООН за изменението на климата, която се провежда в Египет.

Според прогнозите на МВФ през 2023 г. се очаква забавяне на растежа в големите икономики като Китай, САЩ, държавите от ЕС. „Вероятно половината от страните членки на ЕС ще бъдат в рецесия догодина, а може би и за по-дълъг период от време”, каза Георгиева. По думите ѝ глобален растеж от 2,7% е най-ниският, който се регистрира в последните десетилетия. По-сериозен е проблемът с борбата с инфлацията, коментира директорът на МВФ.

Според нея инфлацията се е превърнала в най-голямата пречка за икономическо развитие и засяга особено тежко по-бедните хора. „Затова централните банки нямат друг избор, те трябва да повишават лихвените проценти, така че да може тенденцията на инфлация да бъде обърната в правилната посока. Високи лихви, съчетани с висок курс на долара, оказват сериозно отрицателно влияние върху развиващите се икономики и развиващия се свят”, отбеляза Георгиева.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати