Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Кристиан Вигенин: Вредно е премиерът да съчетава и поста външен министър

Политика

Кристиан Вигенин: Вредно е премиерът да съчетава и поста външен министър

Кристиан Вигенин: Вредно е премиерът да съчетава и поста външен министър - Tribune.bg
Снимка:

"Нецелесъобразно, дори е вредно премиерът да съчетава и поста външен министър".

Това каза пред БНР депутатът от ПГ на "БСП за България" Кристиан Вигенин, заместник-председател на Народното събрание.

"Говорим за доста специфична дейност - неща, които може да ги прави министърът на външните работи, не може да ги прави премиерът. И обратно. Не мога да си представя, че министър-председателят, който има толкова вътрешни въпроси да решава, ще бъде едновременно и ефективен външен министър. Работата на външния министър все пак е и доста да пътува по света. Не мога да разбера това настояване (ГЕРБ настоява Мария Габриел след ротацията да бъде освен премиер и министър на външните работи - б.р.)", коментира Вигенин, който е бивш външен министър.

Според него Николай Денков няма възможностите и подготовката да бъде ефективен министър на външните работи.

"Ако толкова не могат да се разберат кой да оглави МВнР, нека управляващите да си стиснат ръцете за една неполитическа фигура - човек от дипломатическата служба", предложи депутатът от БСП и изказа мнение, че в това правителство ролята на външния министър не е особено важна, защото "неговата задача ще бъде да изпълнява волята на ЕС и на НАТО, без да има стремежа да налага там някакви български приоритети".

Кристиан Вигенин подчерта, че неговата прогноза не е за четиригодишен мандат на това мнозинство и добави, че много се надява това да не се случи

"Не вярвам, че покрай ротацията сглобката ще се разпадне и ще ходим на предсрочни избори. Това, което правят, е за пред техните избиратели, за да не се вижда, че са се прегърнали и са си съчетали много добре интересите. Стабилност на цената на такова управление и на злоупотреба с парламента - много е висока тази цена".

 

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети