Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Крум Зарков поиска свикване на конгрес за смяната на Нинова

Политика

Крум Зарков поиска свикване на конгрес за смяната на Нинова

Крум Зарков поиска свикване на конгрес за смяната на Нинова - Tribune.bg
Снимка:

Ако се явим на избори с този ръководител, това ще бъде катастрофа, прогнозира депутатът

Kрум Зарков призова за спешно, извънредно заседание на конгреса, на което да бъде сменена лидерката Корнелия Нинова, пише Dir.bg. Предложението беше направено в критично изказване пред червения пленум, на който по-рано министрите на БСП се отчетоха за дейността си през шестте месеца на правителството в оставка. „Социологическите проучвания показват, че БСП има резерв от гласове, но той не се крие в хартиената бюлетина, той се крие в промяната на ръководството на партията”, заяви социалистът.

По думите му тази промяна много бързо може да даде резултат.

„Ако не направим това сега веднага, свиквайки конгрес възможно най-бързо, ако се явим по същия начин със същия ръководител, на още едни избори, това ще бъде катастрофа”, прогнозира Зарков.

„Няма никакъв фатализъм и драматизъм в това”, категоричен беше той. „Трябва да издигнем знаме, а не да предложим патерица. Ние сме напълно свободни да го направим", обобщи Крум Зарков.

И предупреди съпартийците, че ако не вземат мерки в тази посока, „в следващите години нас може да ни няма”. Зарков продължи с критиките за безпринципно поведение на БСП, която, преди да влезе в правителството, обвиняваше „Продължаваме промяната”, че ѝ крадат гласовете и партията.

„Сега ще решаваме да опитаме да съставим ново правителство. Добре, да опитаме. Но да видим с кого ще опитаме и как. Естествено с ПП, която ще вземе мандата, с тези, които уж ни купуваха преди изборите, помните ли? Искаха да ни купят коалицията, регистрацията? Тези, които обвинявахме - кои са тези, които ще раздават сертфикати за морал? С „отрочетата на Радев”, създадени да унищожат БСП, както твърди председателят”, припомни той обвиненията на ръководството на партията, които валяха в посока на ПП преди сформирането на коалицията.

„Вчера заговорихме за нова червена линия  - „Газпром”. Но да си представим, че има такава, ако утре ще има коалиционно правителство и нищо не няма да се случи, защото очевидно ни е страх?”, заключи Зарков.

ЧНаша червена линия и наше предложение към коалиционните партньори трябва да бъде цялостен преглед и въвеждане на прогресивно данъчно облаганеЧ, настоя той преди евентуалните преговори с ПП.

Зарков призова БСП да инициира премахването на плоския данък.

„Защото хубаво Асен Василев каза „да го *ухат бедните” и е прав, че такава беше политиката напоследък, но тази политика не се променя с патерналистко даване на пари, пък било то и много, а с цялостен начин на разчертаване на това кой какво дава за този бюджет и след това как се разпределя. Крайно време е да се каже, че най-богатите в тази страна трябва да плащат повече”, отсече Крум Зарков.

ЮИ че хубаво - ще махнем ДДС на хляба, но дивидентът все още е на 5%. Няма цивилизована страна в Европа с плосък данък, няма такава”, категоричен беше социалистът.

Второто критично изказване пред пленума направи евродепутатът на левицата Петър Витанов. Двамата с Крум Зарков бяха единствените, които не си замълчаха.

Ръководителят на българските социалисти в ЕП заяви, че социалистите са преживели най-голямото си унижение през изминалите дни.

„Кой е отговорен за унижението на българските социалисти? Кой ги поведе на седесарски митинг с Васко Кръпката, където ги освиркаха?”, попита Витанов.

„Зануляват БСП в името на собственото си оцеляване. В името на ръководството”, добави Витанов, който каза, че никога партията не е ставала заложник на интересите на няколко души.

„Не казвам промяна на ръководството, а казвам, че без това няма как да се върнем отново с гордо вдигната глава”, каза социалистът.

 

 


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Искате ли връщане на хартиената бюлетина?
Покажи резултати Скрий резултати