Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Културно-историческото наследство – ниша за развитие на туризма между България и Русия

Политика

Културно-историческото наследство – ниша за развитие на туризма между България и Русия

Културно-историческото наследство – ниша за развитие на туризма между България и Русия - Tribune.bg
Снимка:

Туризмът е важен за нашите две страни, посочи руският премиер Медведев

Около половин милион руснаци ежегодно посещават България, но и броят на българските туристи в Русия съвсем не е малък, отбеляза от своя страна руският премиер Дмитрий Медведев по време на българо-руски бизнес форум за развитието на туризма

„Туризмът е важен за нашите две страни, особено при близостта на нашите култури, това е историческият туризъм. Затова го отчитам като важно направление, с което ще се занимаваме. Снощи на вечеря с премиера Борисов обсъждахме въпроси, които имат пряко отражение върху днешната ни среща, имам предвид комуникацията между нашите градове и морски пристанища. Това е много важно направление, особено когато съседите не спят, също развиват тези комуникации с всички средства – морски превози, авиопревози. Но този, който тук работи нестандартно, ще бъде способен да получи по-добрите условия и по-голям брой туристи, т.е. между Русия и България туризъм има, при това на не лошо равнище“, подчерта Дмитрий Медведев.

И българският министър на туризма Николина Ангелкова, и министърът на икономическото развитие на Руската Федерация Максим Орешкин отбелязаха, че все повече руски туристи отиват в Турция и затова туристическите компании от двете страни ще предлагат уникалните особености на България и нейното културно-историческо наследство на руския пазар.

 „Тук България може да се отличи от своите конкуренти и на първо място от Турция“, отбеляза Максим Орешкин. Той допълни, че за последните години 25% е намалял потокът от руски туристи към България, а почивката на един руски гражданин в Сочи или в Турция излиза 15-20 на сто по-евтино.

Министър Николина Ангелкова подчерта значението на туризма като катализатор на икономическото сътрудничество между двете държави и приятелските връзки между двата народа. Тя изтъкна, че  туризмът у нас допринася с 12% за Брутния вътрешен продукт, като 8.4 млрд. лв. и около 4.3 млрд. евро са общите приходи от туризъм за 2018г.

 „В рамките на 4-те години от създаването на министерството на туризма, секторът отчита ръст от 31% на международните туристи и 44% ръст на приходите от международен туризъм. България традиционно е предпочитана за туризъм от голям брой руски граждани поради изобилието на културни паметници, естествената историческа и езикова близост на нашите народи, християнските манастири, минералните извори, топлото море, снежните планини“, допълни Ангелкова.

Като доказателство над 100 компании и браншови организации присъстваха на Българо-руския бизнес форум, посветен на развитието на туризма. Това не убягна и на председателя на руското правителство Дмитрий Медведев.

„Гледам залата и си мисля, че ако провеждахме форум за газовите ни отношения, количеството на хора тук ще е съвсем друго. Тук всичко е запълнено, практически до последното място“, изтъкна той.

Автор: Моника Гаджанова


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети