Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Купуваме един от седемте американски танкера, за другите няма слот за разтоварване

Политика

Купуваме един от седемте американски танкера, за другите няма слот за разтоварване

Купуваме един от седемте американски танкера, за другите няма слот за разтоварване - Tribune.bg
Снимка:

В момента не се тревожели за количествата газ, а за цената му

България ще купи един американски танкер втечнен газ през октомври. Слот за разтоварване е договорен в Турция. Това обяви служебният енергиен министър Росен Христов.

Така октомври може да се счита за обезпечен откъм синьо гориво на 1/3, увери той. Ако тогава има азерски доставки, това ще е още 1/3.

Другите танкери, за които Кирил Петков твърди, че е осигурил обаче няма как да стигнат до България, затова страната ни се е отказала да ги купи.

Танкерите трябва да бъдат разтоварени на терминал за втечнен газ, които работят при определени капацитети. Затова, за да се ползват, трябва да бъдат резервирани слотове в аванс.

„Не можахме ноември и декември да намерим слотове, които да направят доставката икономически изгодна. „Шиниър“ коригираха офертата“, обясни Христов. Достъпните слотове били на цена „двуцифрени суми за милиони евро“.

„Сега се насочим усилията си за средносрочни договори за тръбна газ на конкурентни цени. В момента количествата не ни притесняват, най ни притеснява цената. Високата цена ще предизвика инфлация, която трудно ще се понесе от някои компании“, заяви служебният министър.

Цената на танкера е в диапазона 300-400 лв. за мегават час, обясни Христов, но не пожела да влезе в конкретика, тъй като по всяка вероятност е обект на търговска тайна.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети