Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Курумбашев: Ако спрем доставките на газ може да не купим и електроенергия

Политика

Курумбашев: Ако спрем доставките на газ може да не купим и електроенергия

Курумбашев: Ако спрем доставките на газ може да не купим и електроенергия - Tribune.bg
Снимка:

Добре е че интеконекторът с Гърция ще бъде открит, но това което чух от Фон дер Лаен не ме окуражи, защото поставяне на  цените на газа – това е против логиката на пазара. Във Венецуела наложиха таван на цените на тоалетната хартия и тя изчезна от пазара и единственото с което межеше да се избършат беше указът на президента. Това коментира в „Тази сутрин“ Петър Курумбашев, бивш евродепутат от БСП.

„Ако навън е 40 градуса, а вие решите да счупите термометъра, защото показва 40 градуса – нито ще ви стане по-хладно, нито ще промените температурата навън“, добави той.

Той допълни, че  двайсет години ЕС изгражда общ електроенергиен пазар.

„България преди една година също се присъедини първо към Гръцкия пазар, после и към Италианския и Румънския, а сега изведнъж ни казват- по-добре да не функционира”, заяви бившият евродепутат.

Курумбашев е категоричен, че и България и ЕС страдат от липсата на електроцентрали. Според него трябва да се инвестира в строителството им на фона на повишеното потребление.

„Очевидно Норвегия може да компенсира доставките на газ от Русия, но само частично“, допълни той.

„Очаквам предложение на политическите сили да замразим и възрастта, на която са хората. Или някой да каже: „Аз като бях на власт, вие бяхте с 10 години по-млади. Аз като се върна, вие ще сте с 10 години по-млади. Тези послания са мили за хората, но трябва да престане раздаването на пари – тя трябва да отиват при тези, които имат нужда“, категоричен е бившият евродепутат.

По думите му, ако по някакъв начин се намали потреблението на газ това ще стимулира потреблението на електроенергия, чиято цена така ще набъбне.

„Не можеш със спрей за замразяване да напръскаш един енергоносител и неговата цена и той да бъде по-евтин, а пък другите да ги оставиш. Има и друга опасност, ако се спре доставката на газ може да се окаже, че не може да си купиш достатъчно електроенергия, защото може да се окаже, че тя няма да може да бъде пренесена”, заяви той.

Относно идеята за създаване на банка за инвестиции във водород, Курумбашев коментира, че тези модели не са икономически ефективни.

„Това е и с историята с батериите. Дори и да вземете най-големия завод с батерии и видите неговото производство ще разберете, че дори да работи и цяла година ще осигури съхранението на енергия за няколко минути потребление в Америка”, заяви той.

 


Последвайте ни в Google News

 

Етикети избори 2022
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети