Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Кутев: Ако коалицията се издъни, това ще е убийство за БСП

Политика

Кутев: Ако коалицията се издъни, това ще е убийство за БСП

Снимка:

„Ако коалицията се издъни и се получат големи проблеми, това ще е убийство за БСП", заяви бившият говорител на правителството Антон Кутев пред Нова телевизия.

Политикът от левицата коментира отношенията си с Корнелия Нинова и бъдещето на партията след влизането в коалицията. Според него, ако управлението е успешно, левицата няма да загуби от участието си в него.

„Това е една широка коалиция. В историята на Европа, където и да се прави такава коалиция, винаги завършва с погром на лявата партия. Няма логика в България да се случи друго. Аз не казвам, че БСП ще загуби, казвам, че вероятността за това е много голяма и трябва да се положат много усилия за обратното. В такава коалиция компромисите, които се правят, са големи. На десните партии те някак се прощават от избирателите”, смята Кутев.

Той изрази мнението, че много леви ценности са били изоставени в името на компромиса.

„Къде са границите на компромиса, трябва да кажат избирателите. Когато нашите избиратели не го припознаят, изведнъж може да се окаже, че от 260 000 избиратели, можем да паднем на 150 000. Ако това, не дай си Боже, се окаже, скоро, защото аз държа да изкарат тази година – изкарат ли 2022 г. ,може да изкарат и четирите години, но големият проблем ще е да изкарат до май. Не дай си Боже да се получат големи проблеми и издънки до май, това ще бъде убийствено за БСП”, категоричен беше Кутев.

„Много харесвам добрата енергия, която идва с новото правителство и новото мнозинство. За да подпомогна този успех, отправям предупреждението, че опасността от некомпетентност и неопитност е много голяма. Особено първата година. Според мен позитивите на това правителство ще се проявят най-рано в края на 2022 г. Има много време и много енергия, която ще е насочена към това да ги свали”,  каза Кутев и предупреди новото управление да потърси добри експерти.

Според него предложението на ГЕРБ за мораториум на цените на тока е проява на „популизъм”. За него е логично при високите цени да се търсят начини за компенсация на по-бедните, но не по такъв начин. Кутев е на мнение, че той ще се провали. Запитан, че Нинова и БСП първи заговориха за мораториум, а и ако новите в парламента нямат опит, то левицата и ДБ имат, Кутев не пожела да коментира.  


Топ новини

виж още

Актуална тема