Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Кузман Илиев: ВМРО ме поканиха в качеството ми на гражданин и експерт

Политика

Кузман Илиев: ВМРО ме поканиха в качеството ми на гражданин и експерт

Снимка:

Журналистът и икономист разказва защо е решил да е кандидат-депутат от ВМРО

„Бях поканен от ВМРО да участвам в гражданската им квота на предстоящите избори за състав на законодателния орган в родината ни. В качеството ми на гражданин и експерт. И приех“, коментира в профила си във Фейсбук Кузман Илиев, икономически и политически анализатор, журналист и продуцент.

Новината беше оповестена тази сутрин от ръководството на ВМРО. По-късно Илиев внесе яснота около решението си да се присъедини към партията за парламентарните избори.

„Правенето на политика има различни измерения - дали с личен пример, статии, НПО-та, партийни формации - няма значение. Целта на всички би следвало да е една: добруването на отечеството ни. България да става все по-хубаво и сигурно място за живот. За всички българи. Поканата идва, въз основа на моите обществени възгледи и експертиза. Оценявам и благодаря на ръководството на ВМРО за отвореността към граждани и експерти“, пише Илиев.

Ето и останалата част от поста му:

„Лично аз съм с дясно-консервативни възгледи. И силно патриотични такива. Патриотизмът е спойката, която ни държи свързани. Нация, традиции, език и история - без тях сме нищо. Всички партии трябва да са патриотични. Някои обаче дори ги е срам от тази дума. ВМРО от 130 години има мисия и тя e българщината. И защитата на националната ни идентичност. С грешки или не - курсът винаги е бил ясен.

Ангажирам се, защото очертавам три групи сериозни рискове за родината и обществото ни, които чукат на врата.

1) Най-важният. Културно-цивилизационният. Засилката от Запада на ляво-либералната идеология, на политическата коректност и атаката срещу семейство, общностите, историята и нацията е голяма. ВМРО бяха адекватни на залога с битката срещу Истанбулска конвенция, „стратегията за детето” и куп други вредни и опасни документи.

2) Второ, геополитическият риск. Светът е тежко поляризиран, а Изтокът и Западът са в остро противоборство. България е на кръстопът и трябва да е гъвкава и решителна. В този смисъл да се дефинира националния ни интерес е ключово. Отпадането на „македонско малцинство” от Резолюцията на ЕП, безкомпромисните действия към враждебната спрямо историята ни и българите в пределите ѝ Северна Македония - също са адекватни позиции, които подкрепям.

3) Икономическата криза и последствията от КОВИД-19. Най-опасен е зеленизмът и т. нар. Зелена сделка на ЕС, които ще имат тежка цена. Социална и икономическа. Тук също има сходство в дефиниране на опасността. Частично се препокриваме и в икономическите решения. А в икономическата криза те са „ляво” и „дясно” - или държавата ще изземе ролята и ще харчи, трупайки дългове и смазвайки частната инициатива. Или ще създадем добри условия и прогнозируемост на предприемачите, на малкия и среден бизнес. А икономическата свобода и импулса на предприемачите ще ни извадят от кризата.

Аз съм за втория вариант и като експерт и гражданин ще давам предложения, аргументи и решения в тази посока. Времето ще покаже с какъв успех и в каква степен те ще станат политики.

Дори само досегът до трибуната за изговарянето на добри идеи... или париране на опасни и вредни от икономическа и цивилизационна гледна точка тенденции - пак е много.

Благодаря за възможността и късмет на всички в надпреварата за по-качествени аргументи и практики! Не на безплодно хулене и деструктивни емоции, на които вече сме се нагледали.“  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още