Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Лечева неколкократно питала за анекса с ЦСКА, но ѝ давали само оскъдна информация

Политика

Лечева неколкократно питала за анекса с ЦСКА, но ѝ давали само оскъдна информация

Лечева неколкократно питала за анекса с ЦСКА, но ѝ давали само оскъдна информация - Tribune.bg
Снимка:

Спестихме 3 милиона лева държавни пари, които щяха да бъдат похарчени непрозрачно, твърд и служебният министър

Министърът на младежта и спорта Весела Лечева коментира казуса със стадион „Българска армия“.

Радостин Василев подарил 520 хиляди лева на ЦСКА от наеми (АНЕКС, СНИМКИ)

Като спортист, който е бил повече от 20 години част от ЦСКА, съм сигурна, че многобройните фенове очакват едно добро и модерно съоръжение. Аз няма да бъде пречка за това. Но от първия ден, в който съм на този пост, казвам, че всеки трябва да изпълни своите ангажименти и да бъде добросъвестен при изпълнението им. Неколкократно съм отправяла запитване за анекса, който сега виждаме, че изтече по медиите, а получавах много оскъдна информация от дружеството, което стопанисва този имот. Още в началото на мандата поисках цялата информация по всички договори, но за съжаление я получавах на парче. Това беше и основният мотив да сменя целия борд на „Сердика спортни имоти“, съобщи Лечева пред „Спортал“ и добави, че и в момента дружеството продължава да се управлява от старото ръководство, защото Агенцията по вписванията не е вписала новия борд заради обжалване в съда.

Това определено създава проблеми по отношение на работата на министерството с дружеството“, каза още Лечева.

Седмица преди изборите тя каза кои са били основните предизвикателства в мандата ѝ като служебен министър.

Очаквах да се занимавам само със спорт - стратегията, националната програма, новите договори, предстоящия бюджет. Кадровите промени обаче се оказаха неизбежни заради необоснованите и неаргументирани разходи и в двете дружества, което силно ме озадачи и най-вече щеше да ощети дейността на тях самите. НСБ и БСТ имат мисия да подкрепят българския спорт и не е без значение как се управляват и как се изразходват средствата. Трябваше да защитим държавния интерес и е факт, че постигнахме успех в тези си усилия“, каза министър Лечева.

Весела Лечева коментира и темата с проектите по програмата за изпълнение на младежки дейности по чл. 10а от Закона за хазарта.

Последните години се акумулира доста сериозен и добър бюджет от 6 млн. лева. Смятам, че порочните практики, които бяха наследени и които предишното ръководство обяви, че ще спре, бяха затвърдени и задълбочени. Нямаше начин да не предизвикаме проверки“, заяви министърът.

Проверките, които ние предприехме по отношение на тази програма, доведоха до това две от организациите да върнат парите. Така бяха спестени 1 млн. лева на българския данъкоплатец“, коментира още тя.

Попитана, как си обяснява, че се връщат пари по вече подписани договори, Лечева каза: „Явно се уплашиха от твърдото ни намерение да направим пълна проверка по отношение на начина на разходване на средствата и реализирането на проектите. Смятам, че успяхме да защитим държавния интерес именно по отношение на ефективността и начина, по-който се разходват средствата в българския спорт. Мога да кажа, че са спестени над 3 млн. лева (б.р. – от програмата за изпълнение на младежки дейности по чл. 10а от Закона за хазарта, от договора за софтуер в НСБ и договори в БСТ), които са върнати, и които трябва да бъдат дадени на смислени проекти по прозрачен начин“.

Тя изрази позиция относно поведението на публиката на домакините във футболния двубой в Скопие.

Такива действия трябва да бъдат остро осъдени. Те не са полезни нито за политиците, нито за спорта. Сигурна съм, че и северномакедонските футболисти не са се чувствали добре на терена. В моята дълга спортна кариера съм имала съпернички от бивша Югославия, част от тях родени и в Северна Македония, към които съм се отнасяла с респект и уважение, както и те към мен. Смятам, че спортът носи именно тези ценности - феърплей и уважение към противника. Това би трябвало да се пренася и сред политиците и обществото“, коментира Лечева.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Има ли поле за сформиране на правителство с третия мандат?
Покажи резултати Скрий резултати