Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Спорт
  3. Радостин Василев подарил 520 хиляди лева на ЦСКА от наеми (АНЕКС, СНИМКИ)

Спорт

Радостин Василев подарил 520 хиляди лева на ЦСКА от наеми (АНЕКС, СНИМКИ)

Радостин Василев подарил 520 хиляди лева на ЦСКА от наеми (АНЕКС, СНИМКИ) - Tribune.bg
Снимка:

Футболният клуб "ЦСКА - София" на бизнесмена Гриша Ганчев използва от 1 май тази година държавния стадион "Българска армия", без да плаща нито стотинка на държавата. "Гратисният период" за ЦСКА - София ще продължи поне до 1 март следващата година. По този начин, в най-тежкия период на икономическата криза частният клуб на бизнесмена Ганчев, на практика, ще получи безлихвена държавна помощ в размер на над 520 000 лева, които ще изплаща чак след края на този срок.

"Държавната помощ" за ЦСКА е част от тайния анекс към договора за наем на стадион "Българска армия", който бившият министър на младежта и спорта Радостин Василев отказа да разкрие дори на депутатите от Демократична България в последното Народно събрание. Анексът, с който Tribune.bg разполага, бе подписан тържествено на 5 май тази година в Министерството на младежта и спорта в присъствието на министър Василев и на сина на Гриша Ганчев - Данаил.

"Страните се споразумяват, че във връзка с подготовката за Проекта и Нотариалната сделка, включително необходимите корпоративни и други решения и одобрения, падежът на дължимите плащания на Наема на Стадиона от НАЕМАТЕЛЯ на НАЕМОДАТЕЛЯ за периода от 01.05.2022 г. до по-ранната дата измежду датата на Нотариалната сделка и 01.03.2023 г. (всяка от тях наричана "Дата на сключване на сделката за Проекта"), се променя, като падежът за дължимата сума за наеми за този период, се дължи от НАЕМАТЕЛЯ на НАЕМОДАТЕЛЯ в срок до 5 (пет) работни дни от настъпването на по-ранната дата от посочените тук по-горе (датата на нотариалната сделка или 01.03.2023 г.)", гласи член 3 от анекса, подписан от лицата Евгени Марчев и Филип Филипов.

ДоговорДоговор
 
ДоговорДоговор

ДоговорДоговор

Към онзи момент Марчев е шеф на наемодателя - държавната фирма на спортното министерство "Сердика спортни имоти", а Филипов е изпълнителен директор на наемателя ПФК "ЦСКА - София". В параграф 2 от чл. 5 на анекса пък е определено, че ако не се стигне до нотариална сделка за строителството на нов стадион на мястото на "Българска армия", то ЦСКА ще започне да плаща месечните вноски за наема от 52 080 лв. чак след 5 март 2023 г.

"Ние на ЦСКА пари не даваме. Даваме им само възможност сами да си построят стадиона", обяви на 12 май Радостин Василев, но спести тази подробност, че клубът на Гриша Ганчев, на практика, е освободен от плащането на наем за "Българска армия" до март 2023 г.

От тескстовете на анекса става ясно и нещо друго - че към май тази година (а и досега) няма никаква нотариална сделка относно строителството на нов стадион на ЦСКА. В същото време на 5 май Радостин Василев обяви: "Няма да има ново дружество (за строежа на стадиона). За нас това не работи. Не е правилният юридически подход. Това е нотариална сделка." Само че и до днес нотариална сделка няма.

ДоговорДоговор

ДоговорДоговор

В началото на май 2022 г. е подписано споразумение за партньорство между ММС и ПФК ЦСКА за строежа на нов стадион "Българска армия". Според министъра на спорта Радостин Василев споразумението гарантира, че ЦСКА ще реализира своя нов бизнес план и ще има правото да построи своя стадион. Василев не обяснява как са уредени отношенията между ЦСКА и министерството. Само казва, че "това е уникално събитие" и "изключително детайлна нотариална сделка"."Общо дружество няма да има.""Сделката е такава, че държавата няма как да загуби контрол над своите имоти и ЦСКА няма как да не реализира своя бизнес план", уверява Василев, без да разкрива повече подробности.

На 21.05.2022 г. изненадващо е обявено на пресконференция, че новият стадион на ЦСКА-София в Борисовата градина ще излезе по предварителни изчисления 80-90 милиона лева, които са подсигурени от собствениците Гриша Ганчев и Юлиян Инджов, а клубът не е обвързан с тази инвестиция. Има договор с държавата за 30 години, но не са посочени условията по него. Осигурена е и банка за кредит.

Също не е обявено коя е тя. Подчертава се, че клубът не е обвързан с вложението (заради правилото на УЕФА за финансов феърплей), което противоречи на уверенията на Василев от началото на май, че "ЦСКА ще реализира своя нов бизнес план" и "ЦСКА ще има правото да построи своя стадион".

На 21 юни е обявен и предварителен график за реализацията на проекта: "На 1 юли започват проучванията и подготовката на документацията по строителството, а по предварителни разчети разрушаването на стария стадион трябва да стартира на 1 април 2023 г. Планира се строителството да тръгне през 2024 г. и ако всичко е наред - от лятото на 2025 г. ЦСКА-София би трябвало да играе на новия стадион."

 


Последвайте ни в Google News

 

Етикети избори 2022
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети