Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Лена Бориславова отрича Петков да подписва с РСМ, а договореният газ бил 4 пъти по-евтин

Политика

Лена Бориславова отрича Петков да подписва с РСМ, а договореният газ бил 4 пъти по-евтин

Лена Бориславова отрича Петков да подписва с РСМ, а договореният газ бил 4 пъти по-евтин - Tribune.bg
Снимка:

„Премиерът Кирил Петков няма да посещава скоро Скопие.“ Това заяви началникът на кабинета на министър-председателя Лена Бориславова.

„Няма да има скорошно посещение, тъй като нямаме документ, върху който можем да работим по Договора за добросъседство, така че както и македонската страна потвърди вчера отлага се междуправителствената конференция, докато не видим стъпки, които са свързани с изпълнение на критериите, с разбирателство и с действия, доказващи, че ще се защити борбата с дискриминацията на българското етническо малцинство“, каза пред БНТ Бориславова, като използва неправилния термин „малцинство“ за македонските граждани с българско самосъзнание. (бел.ред. България не търси малцинство в съседната държава, а вписването на българите като даржавотворен народ в Конституцията на РС Македония, така че те да имат всички права, с които се ползват и останалите народи там.)

На въпрос на водещия, че очакванията на българското общество са Петков да не подписва нищо със Скопие, Бориславова заяви:

„Премиерът също подчерта, че няма в момента очакване, дори когато на дневен ред беше тази конференция, да се подпише, защото не сме готови с този протокол по Договора“.

Попитана дали, ако се промени позицията за вдигане на ветото за започване на преговори на РСМ с ЕС, това ще свали правителството, тя каза:

„Никой няма да прави по никакъв начин самосиндикални крачки. В този смисъл няма как да свали кабинета нещо, което ще бъде разчитано да се срещне в широк консенсус между управляващи и опозиция, както премиерът нееднократно заяви.“

По думите ѝ нямало външен натиск за РСМ, а по време на визитата в САЩ само попитали докъде са стигнали нещата.

Говорителят на кабинета обясни, че думите на Генчовска за „двойната външна“ политика са не правилно изтълкувани. А смият външен министър след това била казала, че няма такова нещо.

Бориславова обясни, че газът, който ще купува правителството щял да бъде 4 пъти по-евтин.

„В бъдещите доставки на газ няма да има посредници. Цената ще бъде по-ниска от тази на „Газпром“, а когато започнем да получаваме в пълните количества азерския газ от юли нататък и доставките от другите страни, тогава цената на синьото гориво ще стане четири пъти по-ниска цена, отколкото е на европейската борса“.

„Трябват ни между 12 и 20 танкера на година, за да може да гарантираме доставките. Това при условие, че получим азерският газ в пълните количества“, каза тя.

Бориславова коментира и отношенията между „Дондуков 1“ и „Дондуков 2“, като заяви, че са на различни позиция, но било по-добре и демократично, защото „не сме Северна Корея“.

„Имотите на руските граждани у нас, които попадат в списък със санкции на ЕС, ще бъдат конфискувани по нов закон, който в момента се подготвя от Министерство на правосъдието. Законопроектът ще конкретизира процедурата и отговорния орган за това“, коментира още тя.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети