Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Ножаров: Около 25 хиляди фирми ще бъдат засегнати от промяната на цената на газа

Общество

Ножаров: Около 25 хиляди фирми ще бъдат засегнати от промяната на цената на газа

Ножаров: Около 25 хиляди фирми ще бъдат засегнати от промяната на цената на газа - Tribune.bg
Снимка:

По думите му това увеличение ще затвори определени сектори и стоки

„Около 25 хиляди фирми ще бъдат засегнати от промяната на цената на газа“, това коментира пред Нова тв Щерьо Ножаров от Българската стопанска камара.

„Тези 14% са само за последното увеличение, те са много повече, спрямо цената на дългосрочния договор- около 25%“, обясни той.

По думите му това увеличение ще затвори определени сектори и стоки, които са чувствителни за населението.

„Това увеличение е доста високо за бизнеса. Има голяма неяснота и липса на предвидимост“, допълни представителят на Българската стопанска камара.

Според него конфликтът в Украйна не е причина за поскъпването на горивата.

„Войната само усложни проблема, тя не го породи. Още миналото лято започнаха проблемите с електроенергията заради погрешната либерализация на пазара в областта на доставката на тази услуга и заради нереформирана сектор“, коментира Ножаров и допълни, че този  проблем е можел да бъде предвиден.

„Правителството можеше да резервира количество. Оказа се, че частни фирми са резервирали количества, а държавните структури – не“, заяви той.

„Можеше да се тръгне към бърза диверсификация с нашите партньори - Румъния и Гърция, които се оказаха добре обезпечени“, предложи той.

„За бизнеса по-големият проблем са цените на електроенергията. Очаква се поскъпване на всички чувствителни стоки“, прогнозира Ножаров. 

„Липсата на предвидимост кара бизнеса да сключва договори на високи цени за доставка. Това е по-големият фактор, който увеличава цените, а не толкова физическото нарастване на цените“, поясни той.

А исканията на бизнеса са мерките за подкрепа да продължат до тогава- докато е необходимо.

Представителят на Българската стопанска камара коментира и премахването на ДДС за енергийните стоки, каза, че това „не решава проблема, защото компонента на ДДС е около 1% от цената на енергийния продукт, което е нищо“. 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети