Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Лидерът на СДС: По-добре е да има политически фигури в следващия кабинет

Политика

Лидерът на СДС: По-добре е да има политически фигури в следващия кабинет

Лидерът на СДС: По-добре е да има политически фигури в следващия кабинет - Tribune.bg
Снимка:

ГЕРБ-СДС биха подкрепили Асен Василев за вицепремиер, ако ПП го предложи

В четвъртък Бойко Борисов, Кирил Петков, Делян Пеевски и вероятно Христо Иванов ще започнат преговорите за ротацията, каза пред bTV председателят на СДС Румен Христов.

Борисов за ротацията: Няма да поставяме условие нито един министър да си ходи

„Включват ДПС, защото те имат положителна роля за промените в Конституцията и без тях промените в Основния закон нямаше как да се случат“, посочи Христов.

По думите му ще има оценка на министрите в кабинета, но смените няма да са самоцел. „Ротацията ще приключи нормално като преди това ще има дискусии“, уточни той.

Лидерът на СДС беше категоричен, че ако ПП-ДБ държат на някой ще се намерят пресечни точки, защото България има нужда от редовен кабинет. „Дали акад. Николай Денков ще бъде вицепремиер след ротацията е изцяло решение на ПП-ДБ и ние ще се съобразим изцяло с него“, обясни Румен Христов. „Лично моето мнение е, че е добре да има политически фигури в следващия кабинет, за да носят отговорността пряко“, каза Христов по повод идеята сегашният финансов министър и съпредседател на ПП-ДБ Асен Василев да бъде вицепремиер, а не Николай Денков. Според Христов в сегашния кабинет има хора, „които не ги познаваме, хора, които се появиха като експерти“. Той коментира, че министрите са политически фигури, а експертите могат да бъдат заместник-министри или директори на дирекции и агенции.

Румен Христов каза, че е добре да бъде подписано „някакъв вид споразумение“ между участниците в управляващото мнозинство, което стои зад правителството, „защото когато имаш разписани правила правила и ги следваш, е по-лесно“.

„Не очаквам драми, ще мине вероятно безболезнено, в хода на договарянето може има обтягане на отношенията“. Като пример за добра работа той посочи министрите на регионалното развитие и на транспорта.

Лидерът на СДС коментира, че нарушаването на държавния протокол от МО не може да бъде повод за искане на оставката на министър Тодор Тагарев. Христов подчерта твърдите му евроатлантически позиции.

Според него вътрешният министър Калин Стоянов също стои стабилно, тъй като е направил много за приемането ни в Шенген, а искането за оставката му у било ситуативно във връзка с протестите на футболните фенове.

За здравния министър обаче оценката на ГЕРБ-СДС е негативна.

По повод изтичащите срокове за номинация за кандидати за членове на Конституционния съд, Христов потвърди, че сред обсъжданите имена е това на председателя на парламентарната група на ГЕРБ – СДС Десислава Атанасова, както и Екатерина Захариева, Радомир Чолаков, други експерти. За състава на регулаторите Христов потвърди, че трябва да има пропорционален принцип, но не изключи ДПС да имат свои представители. 

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети