Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Социалистите искат правителството да отвори Държавния резерв

Политика

Социалистите искат правителството да отвори Държавния резерв

Социалистите искат правителството да отвори Държавния резерв - Tribune.bg
Снимка:

Иначе социалистите се въздържали да подкрепят Закона за извънредното положение

Лидерът на социалистите настоя правителството да отвори държавния резерв по време на обсъждането на Закона за мерките за извънредното положение.

„Българите имат нужда от защитни мерки, а лекарите от средства, облекла и респираторни апарати“, посочи Корнелия Нинова. Тя обяви, че БСП ще се въздържи при гласуването на законопроекта и ще направи предложения между първо и второ четене да се отвори държавния резерв, да се направят разчети за актуализация на Бюджета и да се предприемат крути мерки за ограничаване на спекулата и отлагане на битовите плащания и частните болници да бъдат включени в цялостния процес.

Лидерката на Левицата изтъкна пред колегите си в зала, че в Закона за мерките за извънредното положение липсвала солидарността и не следвало законът да предприема разпоредби за наказания на медици.

„Всички сме единодушни, че най-важният въпрос е опазване на здравето на българските граждани. Какво вълнува хората навън. Те казват: „Нямаме маски, няма лекарства". Лекарите казват: „Нямаме апарати". Нямат достатъчно дезинфектанти. Как реагира правителството на този първи неотложен въпрос? Започва да пренастройва икономиката за производство на маски и облекла. Добре, прекрасно, но в момента ги няма. Това пренастройване ще отнеме месеци“, пита Нинова. Тя припомни, че за пети път в рамките на две седмици поставя въпроса за отварянето на Държавния резерв.

 „Има ли България Държавен резерв, какво има в него. Има ли го или го няма там, защото уважаеми дами и господа народни представители, в каквото извънредно положение да сме, в България важат закони. И в Закона за държавния резерв пише чл. 2: държавни резерви са лекарства, болнично имущество, дезинфектанти, защитни облекла и т.н.“, подчерта Нинова. По думите ѝ към Закона за държавния резерв има и наредба, която при ситуации като днешната се допуска безвъзмездното предоставяне на държавните резерви на лечебни и здравни заведения, и домове за социални грижи.

„Кога правителството на Борисов ще изпълни Закона за държавния резерв и подзаконовите нормативни актове към него. Българите в момента имат нужда от тези защитни мерки, а лекарите от тези средства, облекла и респираторни апарати", апелира Нинова. Тя предложи управляващи и опозиция да обсъдят наличностите въпроса разумно и с числа в присъствието на финансовия министър. „Да дойде и Горанов. Колко пари има във фискалния резерв на държавата. Всякакви спекулации вървят, има ли ги, няма ли ги?", поиска Нинова.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (1)

Гневна Толкова и се ще да се разшета в държавния резерв, че не може да се владее вече госпожата.
18.03.2020 13:02 / Отговор

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети