Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Лицата на протеста: Десният Христо Иванов - потомък на комунисти

Политика

Лицата на протеста: Десният Христо Иванов - потомък на комунисти

Лицата на протеста: Десният Христо Иванов - потомък на комунисти - Tribune.bg
Снимка:

Какво не знаете за лидера на „Демократична България“?

Христо Иванов е роден на 13 септември 1974 г. в София. В семейство на отявлени комунисти. Майката Мария е родена в СССР - в Москва, нейният баща Недялко Бойкикев е българският комунист - болшевик, ленинец и политически емигрант. В края на 30-те години на миналия век при една от сталинските чистки Недялко Бойкикев е откаран в ГУЛАГ на брега на Колима, където намира смъртта си. Мария пристига в България с майка си след Втората световна война заедно със Съветската армия и семействата на други политемигранти. Завършва философия. Проявява странности - редом с комунизма почита и Бог. Става учителка в Монтанско село. В разгара на Пражката пролет попада в столицата на Чехословакия, където се запознава със съпруга си Любомир Иванов - инженер, изпратен по работа там. Мария се вдъхновява от идеите на Пражката пролет, заради което семейството получава разпореждане веднага да се върне в София. Вярна на комунистическия идеал, тя се обявява за „социализъм с човешко лице“. Предупреждават я с изключване от БКП. Но не го правят. Мария е най-добрата приятелка на дъщерята на Вълко Червенков – Ирина, и дори държи нагробно слово на погребението ѝ.

И днес Мария Бойкикева продължава да води активен партиен живот в квартален клуб на БСП в ж.к. „Гео Милев“. Съпартийците я определят като „двоен идеалист – комунист и набожен християнин.“

Човек не трябва да се срамува от роднините си. Мария Бойкикева е достойна жена. Тя още е поддръжник на левите идеи. Недостойни обаче са действията на тези, които днес пишат новите си биографии.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (17)

Комунизмът е от Бог. Парите са от дявола Затова няма нищо чудно, че Мария Бойкикева е едновременно и "комунист и набожен християнин". Невежеството е силата на дявола. "По делата ще ги познаете." - Така проповядвал Бог на земята, като наш Спасител, като Христос.
01.08.2019 11:43 / Отговор
Angel Pavlov ето по темата -
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=3497374033620167&set=a.102876799736591&type=3&theater
09.08.2020 01:46
Набюдател Манипулативна статия.
02.08.2019 06:32 / Отговор
Манипулатор Защо се поддаваш,тогава на манипулации,а наблюдател?
02.08.2019 11:44
Адриана Андреева Моля, нещо не успях да разбера за ИДЕАЛА. Тия ги разправяйте на оф-бабетата. Не минава. Аз съм от комунистическо семейство (и бащата и майката) и съм битийно запозната с манталитета на криещите се зад думички като "идеал", а най-вече зад формулировки от рода на "социализъм с човешко лице" , зрял, презрял, недоузрял социализъм, "допускани били нЕкои грешки и извращения...". Веща съм в репертоара и съм особено чувствителна. НЕ БЛАГОДАРЯ. Точно този фалш ме радикализира, а да не говорим за разминаване в понятията демокрация, която пък на всичко отгоре смехотворно в добавка беше и народна... Да продължавам ли, с икономика... с избитите десетки хиляди инакомислещи, селяни откаазали да аси дадат имота... Да продължавам ли? Хайде, ако обичате тази пледоария я пробутайте на новоизлюпените невежи млади кресльовци по площадите.
12.07.2020 16:26 / Отговор
Радина Как сега бихте постъпили с родителите си, ако не са идеалисти, както пишете? Те престъпници ли са? Какво наказание им отреждате?
10.08.2020 22:12
Милена Желева Права сте. И моите родители бяха комунисти. В спор им казвах какви ги вършат съпартийците им, а те не ми вярваха, казваха, че това са единици в тяхната партия. Стигахме до там, че татко да ми вика ренегат. Живееха си живота и крадяха по върховете, а обикновените хора им вярваха сляпо. Ей това промиване на мозъци не мога да им простя. И сега сума "професори" като Гечев облъчват главите на младите. Те откъде да видят какъв комунизъм преживяхме.
17.07.2020 15:29 / Отговор
Български офицер " Бойкикев " - пред " Наказателният взвод " .........!!!
24.07.2020 07:43 / Отговор
Покажи всички

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати