Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Любомир Талев: Творчеството на Димитър Талев е урок по патриотизъм за младите поколения

Политика

Любомир Талев: Творчеството на Димитър Талев е урок по патриотизъм за младите поколения

Кандидат-депутати на ГЕРБ-СДС, граждани и общественици поднесоха венци пред бюста на големия български писател в Борисовата градина по случай 124 години от рождението му

„Димитър Талев остави на поколенията своето прекрасно, гениално творчество. Няма българин, който да не е чел най-малкото Преспанската тетралогия, говорим за „Железният светилник“, „Илинден“ и „Гласовете ви чувам“, които са едно епично описание на живота и борбите на българите в Македония по време, преди и след разгрома на Илинденско-Преображенското въстание, едно свидетелство за българския характер на населението в Македония по онова време. Цялото му творчество е един урок по патриотизъм за младите поколения и е изключително важно да запазим и да им предадем този урок“. Това заяви пред Tribune по случай 124 години от рождението на Димитър Талев неговият родственик Любомир Талев, който също така е правнук на поетесата Елисавета Багряна, праправнук на бележития български възрожденец и просветител от Македония Кузман Шапкарев и кандидат за депутат на ГЕРБ-СДС от 24 МИР София.

Той и други кандидати за народни представители на ГЕРБ-СДС, граждани и общественици поднесоха венци пред бюста на големия български писател в Борисовата градина.

„Говорейки за наследството на Димитър Талев, е изключително важно всички български граждани да са запознати с казуса около неговата родна къща в Прилеп. Тя се руши и собствениците са се обърнали към българската държава с предложение тя да я закупи. Аз отправих в речта си преди малко апел към българската държава и българските институции и поемам ангажимент, ако бъда избран за народен представител, да работя за това българската държава да закупи родната къща на Димитър Талев в Прилеп, да я възстанови и да я превърне в музей на писателя, и едновременно с това в Български културен център в град Прилеп“, увери Любомир Талев.

На въпрос какво е чувал от своите близки за Димитър Талев, той разказа следното:

„Ние сме далечни родственици, но от баба ми знам, че той е гостувал в дома на нейния свекър, дядото на баща ми, и са си говорили за Македония. Съвсем нормален, земен човек, пропит с много голяма любов към Македония и към българщината“.

Почит към паметта на Димитър Талев отдаде и водачът на листата на ГЕРБ-СДС от 23 МИР София Румен Христов.

„Тук сме, за да отдадем своята почит към големия български писател и общественик Димитър Талев. Няма български гражданин, няма български ученик, няма българско семейство, което да не познава неговото творчество. Надявам се, че това, което е оставил в българската литература и изобщо неговото дело ще бъдат пример и за тези, които идват след него и тези, които идват след нас, разбира се. Заслужава сериозно изучаване, не само, защото дава истината за Македония, която коментираме твърде много със старта за преговори за присъединяване към Европейския съюз, но той е човек на истината и от тази гледна точка заслужава вниманието на всички българи“, заяви Румен Христов по случай 124 години от рождението на една от емблемите на българската литература.

Цветя пред паметника на писателя, оставил ярка следа в българската история, поднесе и председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев.

„Трябва да помним, че пламъкът, който свети от „Железният светилник“ няма да угасне, че „Преспанските камбани“ бият в съзнанието на всеки един от нас, благодарение на което чуваме гласовете и благодарение на което „Илинден“ няма да бъде забравен. Изключителният му принос за българската култура! Според мен в огромна степен е повлиял на хиляди млади хора, съдейки по себе си, като се започне от разказа за Султана Глаушева и Стоян Глаушев за бита на българите, за отношението към труда, към рода, към общонародното дело. Това са все неща, които днес сякаш ни изглеждат отвлечени, неприложими в съвременния свят на пазарна икономика, но всъщност имат огромно значение за ценностите, в които възпитаваме децата си, за ценностите, на които се гради обществото, за да ни напомнят, че не сме от днес на тази земя, че имаме предци, на чиито рамене сме стъпили и които са жертвали не просто живота си, жертвали са спокойствието, уредения си бит, семейството, душевния си мир, за да ни има днес тук, за да сме свободни, горди и с делата си да не срамим българщината“, заяви Георги Георгиев.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати