Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Лобизъм в ЕП! Как ирландска депутатка набута Поморие в еврорезолюцията, за да си разреши личен проблем?

Политика

Лобизъм в ЕП! Как ирландска депутатка набута Поморие в еврорезолюцията, за да си разреши личен проблем?

Снимка:

Крайно лявата Клеър Дейли вкара „Холандското селище“ в стратегическия документ, оказа се свързана със Сънсет ризорт

„Изразява загриженост във връзка с по-малко известни примери за недостатъци на върховенството на закона в България, като например отношението към собствениците на апартаменти в Сънсет ризорт, Поморие.“ Този текст влезе в резолюцията за върховенство на закона в България, която снощи бе гласувана в Европейския парламент, припомня сайтът „Флагман“.

Това е изключително изненадващо, защото стратегическият документ би следвало да разисква проблеми на национално ниво, а не частни спорове между контрагенти. В случая става въпрос за конфликт между малка част от собственици на апартаменти в супер луксозния комплекс, познат като „Холандското селище“, намиращ се край Южния плаж на Поморие, и инвеститора.

Група ирландски граждани от няколко години оказват да плащат такса поддръжка. Те смятат, че щом са закупили жилището си, са придобили безвъзмездно право да ползват всичките му екстри – басейни, водни естакади, паркова инфраструктура. Претенциите им стигат дори до плажа, където настояват да получат безплатни чадъри и шезлонги.

Споровете между тях и инвеститора – бизнесменът Боян Бонев, се водят и в съда, но засега без особен успех за жалбоподателите.

Мнозина ще попитат защо този, на пръв поглед, безобиден казус попада във важен документ, какъвто би следвало да е еврорезолюцията?

Бихме им отговорили ясно: С лобизъм!

Евродепутатът от Северната зелена левица Клеър Дейли, която стана известна с критиките си към България в комисията LIBE, се оказа свързана с т.нар. Холандско селище в Поморие, твърди медията.

Въпросното курортно селищеВъпросното курортно селище

В няколко интервюта, дадени преди година пред български медии, Дейли атакуваше главния прокурор Иван Гешев заради това, че не застанал на страната на ирландските граждани по този казус. Тогава тя твърди, че хора от нейният избирателен район си купили имоти в „Сънсет ризорт“, но били изнудвани да плащат такси. Дейли обаче удобно е премълчала и тогава, и сега, че не хора от нейния избирателен район, а самата тя има общо с комплекса.

„Останах изключително изненадан, че името на града ни беше замесено в тази резолюция. Изумен съм как един евродепутат намесва в този документ частен спор между управляващата компания в комплекса и собствениците. Това показва нивото на резолюцията, която е приета – прокарват се частни интереси! Доколкото на мен ми е известно, този евродепутат има собственост там и не иска да плаща за поддръжка на общите части и за охраната, както правят всички други. Тъжно е, когато евродепутат, който трябва да защитава европейските ценности, ни обвинява в корупция, а в същото време използва служебното си положение, за да защитава лични интереси“, коментира кметът на Поморие Иван Алексиев.

Той призова Клеър Дейли да посочи публично дали тя или нейн близък имат имот в Сънсет ризорт и почивала ли е в комплекса.

„Преди смятах, че защитава правата на ирландските граждани, но се оказа нещо друго. При нас Законът за конфликт на интереси е изключително рестриктивен, защото сме приложили същите директиви, които са в ЕС. Ще сезирам депутатите ни от Европейската народна партия да изискат обяснение от Клеър Дейли, защото тя клевети България, клевети и Поморие“, допълни Алексиев.

Иван Колев, Флагман  


Коментари (4)

кесо Когато някоя червена пачавра като тази Клеър почне да говори за високоморални принципи винаги става въпрос за власт и пари - двете любими неща на всички комунисти.
09.10.2020 19:52 / Отговор
Защо ли Тартакович не коментира толкова вдъхновено тук, както под статията за Роберта Мацола?!
09.10.2020 20:21 / Отговор
В България глобяват в градския транспорт журналисти, защото не си продупчили билета! Дискриминация! Ограбват нашите деца, като им налагат Глоби! Долу! Оставка! Венсеремос! Партизан за бой се стяга! Хей поле широко! Комунизмът си отива?!, Не съвсем, отива си понякога, но се връща отново. Чука на вратата по своя характерен начин - млатейки я "любезно" с пролетарския си и интернационален чук.
09.10.2020 21:06 / Отговор
Българин АМИ ХОРАТА СИ ЗАЩИТАВАТ НАРОДА!
РАЗБИРА СЕ ЧЕ НАВСЯКЪДЕ Е ЛОГИЧНО ДА СЕ ПЛАЩА ЗА ПОДРЪЖКА!
ТОВА Е ВЪВ ИРЛАНДИЯ ,НАВСЯКЪДЕ ПО СВЕТА ЩОМ ИМАШ АПАРТАМЕНТ ПЛАЩАШ ЗА ПОДРЪЖКА НА ОБЩИТЕ ЧАСТИ!
НО НА ИРЛАНДКАТА СЕГА И Е ПАДНАЛО!
НЕ Е ТЯ ВИНОВНА ,ВИНОВНИ СА БСП, НАЧЕЛО СЪС ДВЕТЕ ЛЪЖКИНИ
РУСКИ ПРЕДАТЕЛКИ НИНОВА И ЙОНЧЕВА И КЪНЕВА ( КЪНЕВ)!!!
И НАГЛИ СРАМ НЯМАТ ТЕЗИ МРЪСНИ ЧЕРВЕНИ БОКЛУЦИ!
ПРОДЪЛЖАВАТ ДА ПЛЮЯТ И СЕ ХВАЛЯТ КОЛКО УСПЕШНА БИЛА ТАЗИ РЕЗОЛЮЦИЯ!
РОДООТСТЪПНИЖИ ЧЕРВЕНИ ПРОДАДАХТЕ ДЪРЖАВАТА ,Във момента във който потръгне искате пак да я върнете!!
Вън от България Нинов Радев Йончева Кънева и и сие! Юди!!!
10.10.2020 11:39 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още