Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Магистрат към ДБ: Отваряте духа от бутилката и нямате представа за делата в спецправосъдието

Политика

Магистрат към ДБ: Отваряте духа от бутилката и нямате представа за делата в спецправосъдието

„Това не е съдебна реформа, защото вие връщате добре познатото старо и не давайте пример със Съдът по правата на човека, защото там делата са за забавено правосъдие“, заяви депутатът от ГЕРБ Дани Каназирева по време на правна комисия. Днес депутатите от управляващата коалиция искат да закрият и на второто четене спецправосъдието у нас.

Каназирева допълни, че проблемите за бавното правосъдие се на са в този или онзи съд не зависят от спецправосъдието, защото той е и същият и за общите съдилища.

„Ако мислите, че те работят по друг НПК, явно съм пропуснала нещо. Но не може да твърдите, че по-бързо и по-справедливо ще бъдат решенията в общите, отколкото в спецсъда. Всеки един колега юрист признава, че това е проблем на процесуалното ни право, а не на съда. Ако искате съдебна реформа, такава каквато очаква обществото се насочете в друга материя и други предложения за промени в процесуалното право“, обяви още Каназирева.  

Атанас Славов от ДБ на свой ред поиска да се едно ключово дело, което да е приключило в разумен срок в спецсъда.

Това предизвика бурна реакция от страна на магистратите. Съдия обяви, че въпросът е теоритичен и не питат практиците. Магистратът допълни, че в залата има хора, които днес са от другата страна, но са били в залата от 9:00 часа сутринта и са държали пледоарии в 3:00 часа през нощта. Включително е имало заседания в събота и това са проверими неща и заяви, че в другите съдилища има дела, които се насрочват веднъж в годината.

Съдията подчерта, че в продължения на 10 години са се обучавали в спецправосъдие и създаденият ресурс не се е случил за една година.

„Не знам каква е тази реформа когато изхвърлиш професионалистите от системата. Ценко Чоков с хилядите циркове и линейки, как се организира такова заседания, ако присъствахте на едно щяхте да знаете. Провеждала съм дела в болничната стая на този човек и в Галиче не можеше да се проведе дело. Колко защитени свидетели имаше... Вие нямате представа какво ще отворите и кой дух от бутилката ще излезе. За мен да отида в друг съд ще бъде почивна станция. Не знам кой нещастен човек ще се справи с всичко това“, обяви съдията.  

Славов се опита да се оправдае, че не казал бавност за спецправосъдието, а като цяло за механизма. Критиката му не била към съдиите и не можело да се прави преглед на отделни дела. Проблемът на спецправосъдието според него бил сериозен и виновна била прокуратурата, която задържала лицата. 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Актуална тема
Хороскоп
Анкети