Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Манолова: Човешка ръка ще пише протоколите, възможно е да се фалшифицира вота

Политика

Манолова: Човешка ръка ще пише протоколите, възможно е да се фалшифицира вота

Манолова: Човешка ръка ще пише протоколите, възможно е да се фалшифицира вота - Tribune.bg
Снимка:

Мая Манолова и привърженици на организацията ѝ "Изправи се.БГ" посрещнаха депутатите с протест, обиди и освирквания. Те призоваваха народните представители да не влизат в зала и се обявиха  срещу промените в Изборния кодекс. Настояха  да има машинно гласуване във всяка секция и заподозряха манипулации в хартиения вот.

Според Манолова  ще се обезсмисли напълно машинното гласуване, защото за първи път ще се въведе изискването да се броят хартиените отрязъци, които се получават след вота с машина: "Отчитането с машина ще е чрез контролните разписки или разписките от машините, а не чист и ясен протокол, каквато е целта на машинното гласуване. Човешка ръка ще пише протоколите, което дава възможност за манипулация и фалшификация на вота. Променят се и протоколите, за да се заменят следите от фалшифициране на изборите", коментира още Манолова пред Би Ти Ви и показа протокол от местните избори в София, които загуби, твърдейки, че резултатите не са честни.

Бившият омбудсман публикува и друго видео в страницата си във Фейсбук, където написа: "Настояваме за честни избори с машини, без хартия! Без кражбата на вота, подготвена от ГЕРБ с днешните промени в Изборния кодекс".

Междувременно в интервю проф. Михаил Константинов, председател на борда на директорите на "Информационно обслужване" открои добрите, но и рисковите страни на машинното гласуване. "В страните в Европа, в които имаше такова гласуване, то отпадна заради директни манипулация на вота", каза той пред Би Ти Ви. Обясни, че при повреда на машината трябват часове да се достави нова.

„Машинното гласуване има някои предимства, има и недостатъци. Ние като нация трябва да решим искаме ли го или не. Защото сега е нито риба, нито рак. За какво е машинното гласуване, ако протоколите пак ще се попълват на хартия, т.е. няма да се премахне субективният фактор“, е мнението на бившия член и говорител на ЦИК Цветозар Томов.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (12)

Тартаковер А защо да няма електронно гласуване? Още през 2011 година над 40 % от българите се преброиха по този начин, по този начин се провеждаше дистанционно обучение, доста хора работеха от компютрите си. А сега българина е още по-грамотен компютърно. Може и гласуване по пощата. Единственият недостатък е, че така няма да могат да гласуват бабите и дядовците ни, които отдавна почиват в гробищата на България.
Другият минус е, че така ще гласуват много от българите зад граница, а те не припознават тези политически бандити, окупирали днес парламента. Затова трябва да се впрегнат всички сили, основно да бъде хартиеното гласуване. Така ГЕРБ да извоюва още една "блестяща" победа.
Ето затова О С Т А В К А !
16.09.2020 11:35 / Отговор
" Човече, иди в психиатрията в спешното, защото вече ти е късно за стандартно лечение.
Дано и за спешното не е станало късно.
16.09.2020 11:46
Пенко Да са ти казвали наскоро че си кретен .. или вече си свикнал
16.09.2020 11:50
Другарю Тартаковер... Хайде да ни кажеш къде другаде има електронно гласуване или ние както винаги да сме по-по-най...

Естония
Канада - в някои провинции, но не и на национално ниво
Норвегия - експериментално, но с големи критики от населението
Швейцария - на референдуми
Индия - в няои провинции, експериментално

А иначе на Позитано както винаги голям го вадите!
16.09.2020 12:57
коментар Таратаковерче дете какво знаеш за годините преди 1990г и след 1989г?!
16.09.2020 16:19
jun Тази проста кюстендилска патка сама си издава престъпния начин на мислене. Но това не е чудно, след като е расла сред братя галеви.
16.09.2020 11:48 / Отговор
Нина Отдавна е доказано, че машинното ,а и електронното гласуване се манипулират още по-лесно от гласуването с хартиени бюлетини.Проблемът на последното е хората,които не могат да броят ,да събират и изваждат ,поради което правят поправки в протоколите.
16.09.2020 12:44 / Отговор
Бай Генчо АБСОЛЮТНО ПРОТИВ машинното и електронно гласуване ! Защо ли, защото са АБСОЛЮТНО ОТРЕЧЕНИ от цивилизованите държави НЕ СЛУЧАЙНО - МАНИПУЛЕРУЕМИ ! А защо сте заревали, за нашенците в чужбина, ТЕ ЛИ ЩЕ НИ ДАВАТ ТОН НА ЖИВОТА ТУК, ТЕ НАЙ–МАЛКО ИМАТ ПРАВО ДА СЕ МЕСЯТ в делата ни, БЪЛГАРИТЕ СА В Б-Я , същото да бъде и за МАНГАЛСКИЯ ИЗБОРЕН ТУРИЗЪМ - БЕЗ ПРАВО НА ВМЕШАТЕЛСТВО !
А що се отнася до електората на ГЕРБ, ТОЙ Е БЕТОНИРАН и УМНОЖЕН, поради братоубийствения метеж на един мутренски ФИГУРАНТ на Черепа, с една дума се направи услуга на ГЕРБ, които са без АЛТЕРНАТИВА ! И утре като се видят резултатите съвсем НЕ СЕ ЧУДЕТЕ, има поговорка, КОЙ КАКВОТО САМ СИ НАПРАВИ И БОГ НЕ МОЖЕ...! БЪЛГАРОУБИЙЦИТЕ сами си НАПРАВИХА ХАРАКИРИ !
16.09.2020 13:01 / Отговор
кесо За съжаление проблемът не е в такива като Мая Конопа, кака ви Курни, тримата глупаци, Слави Чалгата а в идиотите които им вярват. И в България те не са никак малко.
16.09.2020 14:07 / Отговор
Покажи всички

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети