Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Марешки ще прави референдум за НАТО, ваксинационните паспорти и еврото

Политика

Марешки ще прави референдум за НАТО, ваксинационните паспорти и еврото

Марешки ще прави референдум за НАТО, ваксинационните паспорти и еврото - Tribune.bg
Снимка:

Веселин Марешки стартира Национален референдум, който ще пита българските граждани дали искат ваксинационни паспорти и въвеждане на еврото като официална парична единица в страната. За целта беше създаден Инициативен комитет за организиране на подписка за провеждане на референдум с председател Веселин Марешки и зам.-председатели Кръстина Таскова, Гергана Стефанова и Пламен Христов. Още днес започва събирането на подписи в цялата страна, съобщиха от партията.

Зам.-председателят на ИК Пламен Христов внесе в Народното събрание уведомление за стартиране събирането на подписите.

В националното допитване има седем въпроса, които пряко засягат живота и бъдещето на хората и на държавата. Референдумът ще установи какво мислят българите за президентската република, членството ни в НАТО, мажоритарната избирателна система, дали необразованите трябва да гласуват, както и за създаването на държавна верига бензиностанции.

Инициирахме референдума, защото ВОЛЯ винаги е била до хората, до проблемите им, за нас е важно да чуем какво мислят избирателите. А партиите в 45-то и 46-то събрание показаха, че тотално са ги пренебрегнали, избягали са далеч от тях. Нещо повече – подмениха генерално дневния ред на обществото, завладени единствено от собствените си лобистки и дребнопартийни цели. Те показаха, че са далеч от отговорното политическо поведение, от живота на обикновените хора и обслужват само собственото си его. Вече половин година народът и бизнесът са заложници на тяхната некадърност, мимолетни скандали и абдикацията им да управляват държавата“, коментира лидерът на ВОЛЯ Веселин Марешки.

Ще припомним, че Марешки обяви още в началото на 2020 г., че ВОЛЯ иска дебат за въвеждането на еврото, че са необходими обосновки и аргументация за приемането на европейската валута, както и гаранции, че народът няма двойно да обеднее.

Нашата позиция е, че е необходим образователен ценз при гласуването. Иначе животът на хората, които са инвестирали в собственото си образование, в образованието на своите деца, ще бъде определян от тези, които даже не знаят за кого гласуват и генерират платен вот“, коментира още лидерът на ВОЛЯ.

Според него не може да си затворим очите и за особено актуалния въпрос за ваксинационните паспорти, които ще разделят обществото, давайки привилегии на един и ограничавайки свободите на други. „Категорични сме също така, че народът трябва да се произнесе и по въпроса дали да има държавна верига бензиностанции, независимо от това, че министрите на Радев и ДБ искат да прекратят проекта“, каза още Марешки.

Ето и седемте въпроса в референдума на Веселин Марешки:

1) Искате ли еврото да бъде въведено като официална парична единица на Република България вместо лева?

2) ) Искате ли да се въведе ваксинационен паспорт, който да ограничава правата и свободите на неваксинираните срещу COVID-19 граждани и/или да дава привилегии на ваксинираните срещу COVID-19?

3) Искате ли България да стане президентска република?

4) Искате ли в избори и референдуми да могат да гласуват единствено лица, които са завършили поне основно образование?

5) Искате ли България да прекрати своето участие в НАТО (Организацията на Северноатлантическия договор)?

6) Искате ли изборите за народни представители в България да се провеждат по мажоритарна избирателна система в един тур?

7) Искате ли да бъде създадена държавна верига от бензиностанции с поне една бензиностанция във всяка област?


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети