Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Мария Габриел върна на Радев неизпълнен мандат за съставяне на правителство

Политика

Мария Габриел върна на Радев неизпълнен мандат за съставяне на правителство

Мария Габриел върна на Радев неизпълнен мандат за съставяне на правителство - Tribune.bg
Снимка:

Мария Габриел върна на Радев неизпълнен мандат за съставяне на правителство.  „От името на парламентарната група ГЕРБ-СДС няма да допусна да има имена на хора, които не са резултат на открити и ясни разговори, на основата на принципи и отговорности. А са резултат на задкулисни договорки. Това не бих го допуснала“, каза номинираната за премиер Мария Габриел.

„Смятайки, че ситуацията в страната е кричина и имаме нужда от власти, които да работят. Водих разговори с ПП-ДБ, БСП, ДПС и ИТН, но със социалистите различията станаха ясни много рано, а не пред камерите. Водейки разговори с другите партии стана ясно, че можем да намерим обединяващи усилия, така че България да има редовно правителство“, изтъкна Габриел.  На този фон времето за преговори, свързани с първия мандат, Мария Габриел обясни, че е виждала като „обединяващо“, а не „разделящо“.

Тя посочи, че въз основа на гласуването миналия петък се вижда мнозинство за конституционни промени. 

Въз основа на общите приоритети резултатът е 48 часа интензивни преговори с разум, а не емоция и единствена цел - България да има правителство. Габриел заяви, че ПП-ДБ ще търсят съгласие вторият мандат  да е национален като премиерите в него ще са на ротационен принцип. То ще има ясни отговорности като приоритет за нея остават хората в България. 

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ готови на ротация: Мария Габриел и Николай Денков на премиерския пост за по 9 месеца

Радев благодари за усилията и добави „когато първият мандат не успее, всеки следващ означава още по-тежки, а понякога и трудно обясними компромиси и рискове за обществото“.  „Пътят, по който сте се насочили, изисква много интензивна работа и най-вече интензивна комуникация пред българското общество“, каза държавният глава на Габриел.

В рамките на следващите дни президентът ще връчи втория проучвателен мандат за съставяне на правителство на „Продължаваме промяната – Демократична България“. Радев отново призова партиите в парламента да не бавят приемането на бюджет за тази година и важните закони.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети