Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Мария Неделчева-Габриел ще е евродепутат от 1 юли до октомври

Политика

Мария Неделчева-Габриел ще е евродепутат от 1 юли до октомври

Мария Неделчева-Габриел ще е евродепутат от 1 юли до октомври - Tribune.bg
Снимка:

След като се структурира новата Европейска комисия, на нейно място влиза следващият в листата на ГЕРБ - Лиляна Павлова

Еврокомисарят и водач на листата на ГЕРБ и СДС Мария Неделчева-Габриел ще вкара с един депутат повече от избраната бройка, след като освободи мястото си в Европейския парламент, за да се върне комисар наесен, пише „24 часа“.

Тя е сигурен представител и в следващото правителство на Европа,независимо дали ще го оглавява Манфред Вебер, Франс Тимерманс или друг, съобщава изданието, като се позовава на свои източници от средите на управляващите. Освен че завършва силен мандат като член на Европейската комисия и че е възприета изключително добре сред всички ръководни фактори на съюза, тя се доказа и на национално ниво на изборите в неделя, като спечели и много лични преференции начело на евролистата на ГЕРБ.

Така че независимо дали Европейската комисия остане за десния Вебер при разпределението на четирите ключови позиции в ЕС и независимо какъв ресор ще получи страната ни (не е изключено да е различен от досегашния), Мария Неделчева-Габриел ще е еврокомисар и в следващите 5 години.

На 1 юли обаче тя ще започне мандата като европейски депутат. Тогава се събира за първи път новият Европейски парламент в Страсбург. Заседанието ще открие най-възрастният му член.

През септември Европейският парламент ще изслуша номинираните за европейски комисари от страните членки. А финално новата Европейска комисия ще се структурира през октомври.

Тогава на мястото на Мария Неделчева- Габриел в Европейския парламент ще влезе Лиляна Павлова. В момента тя е депутат в българското Народното събрание - завърна се на банката след закриването на оглавяваното от нея Министерство на българското европредседателство. Павлова е събрала значителни преференции, но недостатъчно, за да се изкачи с една позиция нагоре - хипотеза, при която под чертата до есента щеше да остане Александър Йорданов от квотата на СДС. Така някогашният шеф на българския парламент сега влиза в Европейския от раз.

По схемата с Павлова през есента на 2017 г. в Европейския парламент влезе Асим Адемов, след като Мария Габриел бе номинирана и избрана единодушно за български еврокомисар.

В ГЕРБ са изключително учудени от публикация в западна медия, според която бившият български член на Европейската комисия, а сега директор в Световната банка Кристалина Георгиева е вариант за наш представител и в следващата ЕК. Това е изключено, категорични са управляващите. Нито в плановете на ГЕРБ, нито на ЕНП влиза вариант, при който Георгиева заема отново позицията в Брюксел.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети