Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Менда Стоянова: 1000 лева „Гражданска отговорност“ е тотално фалшива новина

Политика

Менда Стоянова: 1000 лева „Гражданска отговорност“ е тотално фалшива новина

Менда Стоянова: 1000 лева Гражданска отговорност е тотално фалшива новина - Tribune.bg
Снимка:

Таван от 5000 лв. за обезщетение само за далечните роднини

„1000 лева за „Гражданска отговорност“ е тотално фалшива новина. Никога разчетите ни не са показвали такава цифра.“ Това заяви на брифинг Менда Стоянова, председател на Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание. Тя уточни, че темата за обезщетенията за близките на пострадалите на пътя е била обсъдена на заседание на Изпълнителната комисия на ГЕРБ снощи.

„Предлагаме в Кодекса на застраховането да се приемат текстове, които включват изработване на методика с ясни критерии и индикатори за остойностяване на имуществените и неимуществените обезщетения при ПТП, включително и при смърт при такова произшествие“, обясни Стоянова. Второто предложение е да има таван до 5000 лева за неимуществено обезщетение за близките на пострадалия, които са извън тесния кръг (съпруг и съпруга, родители, деца). Това се прави, за да няма голяма претенция, която да повлияе на "Гражданската отговорност". В противен случай, тя би могла да се увеличи до 2-3 пъти, обясни Стоянова.

„Това се налага от решението на ВКС, който разшири кръга на лицата, които могат да търсят подобни обезщетения, като включи всякакви видове роднини – близки и далечни, както и не роднини, но емоционално засегнати. Така че, ограничавайки до 5 000 лева възможните претенции на тези роднини по вече настъпили събития с 5 -годишна давност, ние даваме възможност да няма голяма претенция, която би повлияла върху размера на „Гражданската отговорност“, заяви тя.

Амо за три месеца са постъпили 300 жалби за около 100 млн. лв. допълнително от хора, извън тесния семеен кръг, тези пари трябва да се платят от застрахователите, тоест от 3 млн. застраховани с „Гражданска отговорност“ хора, обясни Стоянова.

Дете до 21 години, загубило родителите си при катастрофа, трябва да получава стипендия или издръжка, загубени при смъртта на родителите - имуществени вреди.

Адвокатите взимат сериозни суми от обезщетенията. За тях това е бизнес със смъртта, допълни тя. И обясни, че най-големите противници на предложението са били юристи, занимаващи се точно с този тип дела.

Институтът за пътна безопасност пък иска таван на адвокатските хонорари по тези дела. 30-40% се вземали нелегално, в противоречие с наредба за адвокатските хонорари.

Менда Стоянова и финансовият министър Владислав Горанов са поискали среща с президента Румен Радев. Двамата се надяват днес или утре да се срещнат, за да го запознаят с разчетите по темата.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети