Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Минеков пак заговори за оставка на Кошлуков: Този брифинг сравним ли е със земетресение?

Политика

Минеков пак заговори за оставка на Кошлуков: Този брифинг сравним ли е със земетресение?

Минеков пак заговори за оставка на Кошлуков: Този брифинг сравним ли е със земетресение? - Tribune.bg
Снимка:

„Струва ми се, че се натрупват явления, които могат да ме предизвикат да поискам оставката на Кошлуков“, това обяви служебният министър на културата проф. Велислав Минеков на брифинг.

„Получих множество обаждания и питания как е възможно това явление - брифинг на политическа партия да бъде използван, за да се прекъснат предаванията на три телевизии, които са с най-висока гледаемост. БНТ и БНР са част от системата за национална сигурност. Много добре е описано кога могат да се получи прекъсване - в случай на изключителни обстоятелства предаванията могат да бъдат прекъсвани. Този брифинг определяте ли го като нещо по-важно от заплаха за националната сигурност и можем ли да сравним неговата значимост със земетресение?“, попита той риторично медиите, по повод пресконференцията на ГЕРБ през уикенда, заради която беше прекъсната програмата на БНТ.

„Както ви е известно тези нарушения започват да стават систематични“, подчерта още Минеков. 

Министърът каза, че право на изявление пред националната телевизия имат президентът, главният прокурор, патриархът, главният мюфтия, след като са го поискали. "Можем ли да кажем, че двамата участници са представлявали патриарха или главния мюфтия с оглед на техните религиозни предпочитания във връзка с това прекъсва на предаването”, попита още министърът.

По думите му тези нарушения започват да стават систематични. Той припомни прекъсването на програмата "Хоризонт" на БНР през 2019 година. „Този инцидент остана неразкрит”, заяви той и посочи, че ще настоява за отговор.

Това е вторият път в рамките на два дни, в който Минеков говори за потенциалната оставка на Емил Кошлуков.

 

Рецидив: Втори министър на Радев иска да кадрува в медия

Минеков каза и че проверява ключови проекти от последните години.

„Ще започна проверка на „българския Лувър“, известен и като „Квадрат 500“. Но този квадрат не е квадрат и трябваше да се заделят средства да приеме такава геометрична форма. Поради наличието на една дискотека, бе забравено, че това е квадрат. Друго нещо е, че в проекта за българския Лувър се очакваха посещения от 3000 души ежедневно, а някои от филиалите се посещават от 30 души годишно, като сумите, които се изразходват за подобни обекти, са главоломни“, коментира служебният министър.

Минеков заяви, че специален полицейски отряд ще охранява културното наследство, независимо какво е то - движимо или недвижимо. По думите му новото формирование ще бъде на подчинение на МК и МВР едновременно.

Тази група ще наподобява френската служба за защита на културни ценности и на подобна служба на карабинерите в Италия.

 

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп