Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Интерконекторът с Гърция взима Акт 15 тази седмица, а следващата - Акт 16 (СНИМКИ)

Политика

Интерконекторът с Гърция взима Акт 15 тази седмица, а следващата - Акт 16 (СНИМКИ)

Министър Шишков: Всеки ден се строи газовата връзка с Гърция

График за завършване на процедурата по изграждане на газовата връзка с Гърция ще изготвят служебният министър на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков и строителят на интерконектора Гърция – България. Това стана ясно след поредната министерска инспекция как вървят строителните дейности. По думите на министър Шишков държавата и общините са впрегнати, за да е готова газовата връзка в най-кратки срокове.

Проверката започна от газоизмервателна станция Стара Загора, след което е предвидено посещение на Диспечерския център до хасковското село Стамболийски.

„Целта на днешната ми проверка е да установя дали всичко е завършено, тъй като окончателно последният срок, който беше даден от строителя, беше днес. Очакванията ми са да видя днес завършен първи етап от строителството на обекта, който да може да позволи да бъде въведен в експлоатация“, заяви Шишков.

„Все още имаме малко работа със строителя. Надявам се още тази седмица да завършим с документалната част, за да стигнем и до Акт 16. Ако строителят е готов с документите, надявам се да имаме още резултати другата седмица“, допълни той.

„Всеки ден е динамично, всеки ден се строи“, каза министър Шишков. От строителите министърът има уверението, че се върви в сроковете.

„Имаме близък диалог“, изтъкна Иван Шишков. Регионалният министър не отрече, че е имало и размяна на остри реплики със строителите, но това, по думите му, е било, защото все пак имат обща цел.

От днес започва 72-часови проби на интерконектора, обяви изпълнителният директор от българска страна на компанията, проектант и оператор на тръбата ICGB Теодора Георгиева.  Съоръжението бе запълнено с 3,6 милиона кубически метра газ още през месец юни, припомни Георгиева.

Сега сме закупили и ще допълним това количество до 5 милиона кубически метра газ, което ще повиши налягането в тръбата, поясни Георгиева. Тези проби трябва да бъдат предоставени в инспекцията за строителен контрол и в регионалното министерство.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети