Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Служебният кабинет спря строежа на АМ „Хемус“

Политика

Служебният кабинет спря строежа на АМ „Хемус“

Снимка:

Министерски съвет обяви, че е взето решение за обезпечаване финансов ресурс в размер на 81 157 840 лева на Министерство на регионалното развитие и благоустройството за изпълнение на текущите дейности по строителството на автомагистрала „Хемус“ до края на 2021 г.

Доизграждането на деветте участъка на АМ „Хемус“ ще продължи да се изпълнява в предвидените срокове, като средствата за строителството през следващите години ще бъдат осигурени с тригодишната бюджетна прогноза за периода 2022-2024 г.

Същевременно средствата в размер на 490 779 500 лева ще бъдат възстановени от МРРБ в централния бюджет и ще се използват за приоритетни дейности за предотвратяване на последиците от пандемията от COVID – 19.

Правителственото решение е прието неприсъствено.

Служебният регионален министър Виолета Комитова коментира, че не знае дали точно парите са за „Хемус“, по нейни данни са за ремонтни дейности, които се извършват в момента. Прави се оценка на положения асфалт, а парите са необходими, за да се разпратят на техни фирми, които да продължат работа. 

Преди няколко месеца вече бившият премиер Бойко Борисов беше заявил, че АМ „Хемус“ вече е необратима, защото парите за нея са осигурени.

„Никой преди нас дори не си е помислял да построи АМ „Хемус“. Ние ще я направим и ще я оставим за поколенията. През 2024 г. от София до Варна ще се пътува само по магистрала, финансирането е осигурено, процесът е необратим. С „Хемус“ и пътя Ботевград - Видин Северна България само за няколко години ще догони Южна България по развитие“, обеща Борисов по време на инспекция.

9 месеца по-късно готовите средства за магистралата явно са преразпределени по други пера от служебния кабинет.  


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още