Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Министерство на финансите в обяснителен режим: Министърът не е предлагал ограничаване на избирателни права

Политика

Министерство на финансите в обяснителен режим: Министърът не е предлагал ограничаване на избирателни права

Министерство на финансите в обяснителен режим: Министърът не е предлагал ограничаване на избирателни права - Tribune.bg
Снимка:

Василев просто предлагал дебат

По никакъв начин министърът на финансите Асен Василев не е предлагал да се ограничи правото на глас на българите, които пребивават постоянно в чужбина и не плащат своите данъци и осигуровки в България.

Това се казва в съобщение на Министерство на финансите по повод медийни запитвания относно заседанието на Министерския съвет на 19 май. Публикуването на стенограмата на Министерски съвет стана причина за множество спецулации какво точно обсъждат министрите за организацията на изборите за Народно събрание на 11 юли.

В рамките на заседанието на Министерския съвет е поставен проблемът за наличието на т.нар. „мъртви души“ в избирателните списъци. В тази връзка министърът на финансите Асен Василев е поставил два въпроса за обсъждане:

1. Как може български граждани, които не притежават валидни български документи за самоличност – лична карта, международен паспорт и др. да упражнят правото си на глас? И ако не може, трябва ли те да фигурират в избирателните списъци в България?

2. Да се обмисли дали български граждани, които официално са декларирали, че имат постоянен адрес в чужбина, да се извадят от избирателните списъци по адрес на местоживеене в България, като в същото време запазят правото си да гласуват в чужбина или в България по досегашния ред за гласуване по настоящ адрес?

Министър Василев поставя тези два въпроса за обсъждане, за да започне дебат по тяхното решаване в бъдеще, включително чрез промени в нормативната уредба и изборното законодателство, без да нарушава конституционното право на всеки български гражданин на глас, независимо дали постоянното му пребиваване е в страната или в чужбина.

В рамките на своите правомощия министърът на финансите посочва, че би могло да се обмисли предоставяне на съответните служби на наличните в Националната агенция за приходите масиви с данни на българските граждани, които са декларирали, че са с трайно пребиваване в чужбина и са избрали да се осигуряват в друга държава, за да могат те да бъдат извадени от избирателните списъци по адрес в България.

По никакъв начин министър Василев не е предлагал да се ограничи правото на глас на българите, които пребивават постоянно в чужбина и не плащат своите данъци и осигуровки в България“, съобщиха от МФ.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети