Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Министерство на външните работи извика на спешна среща посланика на Беларус

Политика

Министерство на външните работи извика на спешна среща посланика на Беларус

Министерство на външните работи извика на спешна среща посланика на Беларус - Tribune.bg
Снимка:

В рамките на разговора българската страна неколкократно призова за незабавното освобождаване на арестувания журналист

По указание на министъра на външните работи Светлан Стоев генералният директор „Двустранни отношения“ в Министерството на външните работи Василий Такев извика за спешна среща в МВнР извънредния и пълномощен посланик на Република Беларус в Република България Александър Лукашевич, съобщиха от ведомството. В рамките на срещата от беларуската страна бяха поискани обяснения относно безпрецедентния акт на насилствено приземяване на гражданския полет на Ryanair на 23 май 2021 г. в Минск, както и за последвалия арест на беларуския опозиционен активист и журналист Роман Протасевич.

Представеното от беларуския посланик обяснение по отношение на приземяването на пътническия самолет и задържането на Роман Протасевич, отразяващо официалната позиция на беларуските власти, не бе прието от българска страна като основателно и издържано от международноправна гледна точка. Бе подчертано и намерението на българската страна да подкрепи искането за незабавно и бързо разследване на случая от ИКАО.

Реферирайки и към единната позиция на държавите членки на ЕС, намерила израз в приетите заключения на извънредно заседание на Европейския съвет на 24 май, действията на беларуските власти бяха определени като абсолютно неприемливи и окачествени като: „грубо нарушение на правилата на международното въздухоплаване и флагрантно незачитане на основните права и свободи на пътниците“. В рамките на разговора българската страна неколкократно призова за незабавното освобождаване на арестувания журналист и за внимателна оценка от беларуска страна на отрицателните последици на този безпрецедентен акт за отношенията на Беларус с ЕС.

Посланик Лукашевич пое ангажимент да предаде изразената от българска страна позиция.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети